Vad är Global munkorgsregel?

Global munkorgsregel är en amerikansk politik som förbjuder distribution av utländskt bistånd till icke-statliga organisationer (NGO) som arbetar utomlands som erbjuder abort och abort rådgivning, eller lobbyn för att göra abort laglig och mer lättillgängliga. Denna politik har en direkt inverkan på familjeplanering och folkhälsan i många länder i tredje världen, där de enskilda organisationerna har historiskt sett alltid varit beroende av utländskt stöd från givare som USA för deras program. Som ett resultat har allmänna munkorgsregel fått hård kritik av kvinnors rättigheter aktivister, familj förespråkar planering, och medlemmar av folkhälsan samhället.

Officiellt är Global munkorgsregel kallas Mexico City Policy. Det är döpt efter den stad där det tillkännagavs först 1984 av dåvarande president Ronald Reagan i FN: s internationella konferens om befolkning. Det populära uttrycket "gag rule" är en hänvisning till det faktum att Mexico City Policy stör yttrandefrihet genom att tvinga organisationer som får stöd från USA att avstå från att diskutera abort när man överväger alternativen familjeplanering. 1993, president William Jefferson Clinton upphävde Mexico City Policy, hävdade att det var alltför restriktiv, men detta upphävande vände under 2001 av president George Bush. Den omedelbara effekten av den globala munkorgsregel var att tvinga ett svårt val för frivilligorganisationer. Organisationer kan gå med på villkoren i munkorgsregel, ofta omstrukturera sina program ta emot det, eller så kan avvisa Global Gag Rule, förlorade därmed finansiering, och ofta tvingas stänga eller begränsa verksamheten på grund av bristande förmåga att göra upp för underskottet. Förutom att förlora värdefull finansiering skulle dessa organisationer missa även på teknisk expertis och donationer av förnödenheter såsom kondomer från USA.

För kvinnor har den allmänna munkorgsregel djupgående konsekvenser. Utan tillgång till familjeplanering, har kvinnor inte rätt att kontrollera avståndet och numren på deras barn. De kan också saknar tillgång till mödravård och kvinnors hälsa program-och sjukvård som kan fånga farliga medicinska tillstånd innan de blir allvarliga. Illegala aborter hotar också kvinnors hälsa, genom att utsätta kvinnor för ohälsosamma och potentiellt farliga förhållanden.

allmänna hälso-förespråkare är också oroade över munkorgsregel, på grund av bristande tillgång till kondomer och sexualupplysning lämnar samhällen sårbara för hiv /aids och andra sexuellt överförbara sjukdomar. De fattigaste medborgarna får inte ens får grundläggande utbildning och sjukvård, och dessa medborgare är ofta i behov av dessa tjänster än någon annan.

Det finns ett undantag i munkorgsregel för aborter som ett resultat av våldtäkt, incest, eller livshotande sjukdomstillstånd. Men organisationer som tar emot utländskt bistånd avstår ofta från att utföra eller rekommendera aborter i dessa fall på grund av rädsla för att förlora deras finansiering. Många allmänna hälso-förespråkare rädd att kompromisser som detta påtvingats vårdgivare av Global munkorgsregel är inte bara orimlig utan också potentiellt farligt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.