Vad är Citadelle Laferriere?

Citadelle Laferriere är en enorm fästning på toppen av ett berg i Haiti. Det är en Unescos världsarv, och har varit sedan 1982. Platsen ligger några miles från staden Milot, i norra delen av Haiti. Världsarvet omfattar även palats Sans Souci och strukturer på Ramiers.

Citadelle Laferriere är den största fästning på västra halvklotet, och är en plats väl värd ett besök, även om det är lite ute vägen. Citadelle Laferriere står ovanpå Bonnet en L'Eveque, en 3000 fot (900m) berg, miles bort från kusten. Från denna topp, är en stor Haiti synlig. Staden Cap-Haitien, mer än 17 miles (27km) borta, kan ses, kan som havet. I själva verket är det sagt att man vid klart väder kan man se kust Kuba, mer än 90 miles (145km) bort från Citadelle Laferriere.

Under den franska revolutionen, upplevde Haiti mycket politiska och sociala omvälvningar. Nationen gick i uppror mot de franska härskarna i slutet av 18th century. När Napoleon tog makten, försökte han återta ön, i slutändan inte. Självständighet utropades på nyårsdagen för 1804 och slaveriet avskaffades, vilket gör den första nationen i västvärlden för att avskaffa den praxis.

Hotet från den franska återta ön ledde till byggandet av Citadelle Laferriere, som en plats för regeringen att retirera för att det skulle bli nödvändigt, och att spionera någon närmar invasionsstyrka. Mer än 20. 000 anställda utfört sin konstruktion, som tog mer än ett decennium. Citadelle Laferriere var en av ett antal strukturer byggs vid tiden för att skydda Haiti från en eventuell franska invasionen, som också inkluderade Fort Alexandre och Fort Jacques. Effekten av Citadelle Laferriere testades aldrig, däremot som en fransk attack aldrig kommit fram, och ett fördrag som i själva verket var undertecknades mellan Frankrike och Haiti 1825.

Fästningen i sig är utrustad med mer än 350 kanoner, och kopiösa mängder kanonkulor är staplade i gigantiska pyramider runt föreningen. Väggarna är mer än 130 fot (40 m) lång, och Citadelle Laferriere täcker ett inhägnat område på cirka 108. 000 kvadratmeter ft (10,000 sq m) eller ungefär två och en halv hektar. Grunderna för Citadelle Laferriere är inbyggda rakt in i stenen på berget, djupt under jord. I händelse av en invasion, var teorin bakom Citadelle Laferriere att haitier skulle bränna den omgivande jordbruksmark och fly in i citadellet för skydd. Lagren och cisterner inom Citadelle Laferriere är build att hålla tillräckligt med mat och dryck för över 5000 personer under ett helt år.

Citadelle Laferriere är utan tvekan den mest populär historisk attraktion i Haiti, och har blivit ett slags nationell ikon. Guider kan hyras i den närbelägna staden, och mulåsnor kan också hyras för att hjälpa till med den mödosamma klättringen till toppen av berget. Nuförtiden är Citadelle Laferriere ofta nästan tomma också, på grund av turbulensen i den centrala delen av Haiti, men den omgivande regionen och citadellet i sig är relativt fredliga.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.