Vad är Antarktis historia?

Antarktis är jordens sydligaste kontinent, ungefär centrerad kring Sydpolen. 98% av Antarktis täcks av en gigantisk istäcke, i genomsnitt 1,6 kilometer (1. 0 mi) tjocka, som innehåller cirka 60% av världens färskvatten. Kontinenten har de mest extrema klimat varje kontinent, upplever världens lägsta temperaturer och minst regn. Det är också den kontinent mest saknar liv, med djur som endast lever nära kusterna. Antarktis har endast ett par korta floder som flyter bara under sommaren. Kontinenten är huvudsakligen bebos av forskare på tillfälliga vistelser, med en befolkning på omkring 4. 000 under sommaren och 1000 under vintern.

För länge sedan, ungefär 40 miljoner år tillbaka i tiden, var Antarktis fortfarande är ansluten till Sydamerika landvägen samt att vara ansluten till Australien som en del av ett land kontinent kallad Gondwana. Gondwana har inte ligger så nära Sydpolen i Antarktis är i dag, och hade ett tropiska och subtropiska klimat, komplett med tät skog och pungdjur fauna. Sedan ungefär 40 miljoner år sedan, bröt Australien från Antarktis, börjar isolera det. Runt denna tid började en istid på jorden, och Antarktis kyls ner, blir mer av en tundra klimat.

23 miljoner år sedan, bröt Antarktis slutligen från Sydamerika, och Drakes sund öppnades, så att en frysning cirkumpolär nuvarande cirkulera Antarktis. Istiden var i full gång, och snö slå i marken i Antarktis stannade smältning, även under sommaren, och kontinental inlandsisar började bildas. Med cirka 15 miljoner år sedan täcktes större delen av kontinenten i isen.

Antarktis upptäcktes inte av människor förrän den 27 januari 1820, då ryska kejserliga flottan kapten von Bellingshausen siktade Antarktis fastlandet från hans skepp. För årtusenden tidigare, hade geografer misstänkte att det fanns ett stort, långt söder land-som de kallade "Terra Australis"-att "balansera" ut landmassorna i norr. Resonemanget är inte speciellt bra, men dessa geografer slut blev rätt.

Idag är Antarktis hem för drygt ett dussin baser forskning, bemannade med forskare från över ett dussin länder. Även ett fåtal familjer lever i Antarktis på tillfällig basis, eftersom deras anhöriga arbete i anläggningarna där. Det finns även en Antarktis bas på Sydpolen själv.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.