Vad är Angkor komplex?

Angkor Complex är en stor samling av ruiner i norra Kambodja. Angkor Complex är en Unescos världsarv, och har varit sedan 1992. Under en period av tolv år, mellan 1992 och 2004, då området i farozonen, men har sedan dess varit tillräckligt restaureras och skyddas, och anses nu vara vid god hälsa.

Angkor Complex hus många olika strukturer som tjänade som huvudstäderna i de enorma Khmerriket vid olika tidpunkter mellan den 9 och 15-talen. Olika kungar regerade från Angkor, eller närliggande regioner över ett imperium som ibland ingår mycket av dagens Kambodja och Laos, och delar av dagens Thailand, Vietnam och Malaysia.

Angkor komplex själv täcker en yta på ca 1200 kvadrat miles (3100 kvadratkilometer), eller nästan 800. 000 hektar. Detta är ett område ungefär lika stort som dagens Los Angeles, och gör det helt klart mest komplicerade i sitt slag i världen. Det finns mer än 70 olika strukturer i Angkor komplex, i olika stadier av förfall, där vissa är nästan perfekt bevarad. Bortsett från Angkor komplexa själv, ett antal andra regioner betraktas som en del av samma gamla, och administreras av samma park tjänst.

Den första stora kung av Khmerriket var Jayavarman II, som påstår sig gud-kung över riket, och etablerade sin huvudstad på Roluos, nära dagens Angkor komplex. Nära slutet av den 9: e århundradet, en annan stor byggare kungen tog makten, kung Yasovarman I. Yasovarman var ansvarig för den första av de stora byggprojekten inom Angkor komplex själv. Yasovarman konstruerat ett mäktigt tempel på en kulle i Phnom Bakheng, byggd huvudstaden Yasodharapura, och byggde enorma East Baray, en reservoar som mäter nästan 5 miles (7,5 km) med 1 mile (1,8 km).

I det tidiga 12-talet började kung Suryavarman II bli den mest ambitiösa av templen tillverkade i Angkor, Angkor Wat. Angkor Wat är byggd som en återspegling av det mytiska Mount Meru, och hela strukturen och grunderna är genomsyrat av religiös symbolik och prydda med religiösa figurer.

Efter Suryavarman död mötte Khmerriket intrång från närliggande fientliga makter. En ledare tog makten, men i form av Jayavarman VII, som skulle gå på att bli den största av alla i röda kungar, och den som skulle ge mest till Angkor komplex. Jayavarman VII är ansvarig för byggandet av Angkor Thom, den enorma Bayon, Preah Khan, Ta Prohm, och diverse andra mindre strukturer i enorma Angkor komplex. I den 15: e talet Khmerriket besegrades av Thai, och de flesta större städer sparkades. Under de närmaste århundradena byggnaderna sakta kollapsade i ruiner, och i modern tid som de har lidit avsevärt från plundrare och från de röda khmererna. På senare tid har dock ett stort arbete lagts ned på att återställa byggnader och genom att rensa inkräkta djungeln från de flesta av dem, med undantag av Ta Prohm, som har fått vara i stort sett som man fann.

Passerar för Angkor komplexa finns tillgängliga för en dag, tre dagar eller en vecka. Guidade turer varierar från rudimentära enheter på en motorcykel runt i området med liten interaktion, till detaljerade akademiska historier av olika snickerier och fresker.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.