Vad är Anbar Awakening?

Anbar Awakening var det första i en serie av "Awakening" rörelser som förändrat det politiska landskapet i Irak under den USA-ledda Irak-kriget i början av 21: a århundradet. I dessa uppvaknanden, vanliga medborgare förenas i ett försök att öka säkerheten och skydda sina samhällen, ofta med stöd och hjälp av koalitionens styrkor. The Awakening modellen genererat ett stort intresse bland militära ledare, tillsammans med oro från den irakiska regeringen, som lovade att bryta upp Anbar Awakening tillsammans med andra Awakening rörelser innan de blev tredjedel militär närvaro i Irak.

Flera faktorer bidrog till Anbar Awakening, känd på arabiska som Sahawah al-Anbar . Den första var närvaron av al-Qaida, en känd terroristgrupp, i Irak. Al Qaida använt ett antal olika taktiker för att skrämma och tvinga irakiska medborgare, i hopp om att få dem att kämpa koalitionens styrkor i Irak. Al Qaeda påverkades också etniska minoriteter i Irak ut ur sina traditionella hemländer, och mer allmänt hotade säkerheten för många regioner i Irak. i Anbar-provinsen, en tribal Sheik Abdul Sattar Buzaigh al-Rishawi, beslutat att Situationen hade nått en farlig punkt. Han närmade sig amerikanska styrkor under våren 2006 och bad dem om hjälp med att organisera ett stort antal stammar tillsammans i en gemensam allians som skulle kunna användas för att bekämpa irakiska styrkor. Amerikanska ledarna enats modererande en rad möten med tribal miliserna med målet att förena dem i en gemensam sak.

På ytan verkar Anbar Awakening ha arbetat. Al-Qaida drevs verkligen tillbaka i Anbar-provinsen, och Awakenings designad efter Anbar rörelsen haft en del framgångar i andra delar av Irak. Men orsakade Anbar Awakening också några allvarliga logistiska problem. Många av de berörda stammarna uppfattningar, av vilka några hundra år gamla, och efter mordet på schejk al-Rishawi var den nya ledaren för Anbar Awakening inte kan kontrollera stammarna, vilket leder till instabilitet i området. Problemet var speglad i andra Awakenings som kommunikation och ledarskap bröt samman.

För den irakiska regeringen, den Anbar Awakening också skapat en farlig situation där en tredjedel, till stor del okontrollerade militära tilläts att vinna mark i Irak tillsammans med irakiska och koalitionens styrkor. Den irakiska regeringen såg Anbar Awakening som ett hot mot den politiska stabiliteten i Irak, svär att reglera tribal miliser mer noggrant för att undvika att skapa ett monster. Amerikanska styrkor, å andra sidan, såg Anbar Awakening som ett PR-kupp, som visar att deras insatser i Irak för att samla folket i opposition till al-Qaida arbetade.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.