Vad är Amnesty International?

Amnesty International är en icke-statliga organisation som samordnar insatserna för de mänskliga rättigheterna i hela världen. En viktig kraft bakom brevskrivandet kampanjer, marscher och andra samordnade insatser har Amnesty International har kämpat för mänskliga rättigheter sedan 1961. Organisationen anser att samordnade insatser på uppdrag av andra människor kan göra en skillnad, och att kampen mot orättvisor är ett moraliskt imperativ.

inleddes Amnesty International 1961 av Peter Benenson, en engelsk advokat som lanserade en "Amnesty '61" kampanj på uppdrag av två portugisiska studenter som fängslats för att göra en politisk skål över glas vin. Han skrev en passionerad överklagande som trycktes i tidningar världen över, och i juli samma år delegater från flera nationer uppfylls, startar Amnesty International. Dessa delegaterna överens om att "adoptera" politiska fångar från andra nationer, lobbyverksamhet för deras frigivning av humanitära skäl. Den 10 december, tändes ett ljus för amnesti i St Martins in the Field's, London, för att fira de mänskliga rättigheternas dag.

Amnesty International tog fart, skickar uppdrag över hela världen för att träffa fångarna och nå befrielse för 140 personer från 1963. Personalen i organisationen snabbt växte, med många advokater och offentliga tjänstemän donera tid och ansträngningar på uppdrag av Amnesty International. 1965 började organisationen vykorten för fångar kampanjen, som skickar vykort av uppmuntran för politiska fångar över hela världen.

Amnesty International har visat sig vara en kraftfull och effektiv organisation, släppa fler politiska fångar varje år inklusive många framstående individer. Att uttrycka sin tacksamhet, dessa personer i sin tur antas fångar och uppmuntrade globala medborgare att protestera mot de mänskliga rättigheterna och "samvetsfångar", ett annat ord för politiska fångar. Amnesty International erkändes av FN 1969 som ett grundläggande mänskliga rättigheter organisation.

År 1974 fick Sean McBride, ordförande för Internationella verkställande utskott, en Nobels fredspris. Samma år, postat Amnesty International en offentlig lista över dem som hade "försvunnit" under Chiles Agusto Pinochet. Kompletterande listan var en allmän presentation av politiska och sociala förhållanden i Chile. 1977, Amnesty International, en organisation fått ett Nobelpris ett erkännande för bidraget till den globala mänskliga rättigheter.

Amnesty International fortsätter att vara aktiv för mänskliga rättigheter, lansera flera utbildningskampanjer och avslöja brott mot mänskliga rättigheter runt om i världen med hjälp av ett stort antal regionala kapitlen. Tusentals politiska fångar har släppts på grund av insatser från Amnesty International, som tror på de grundläggande rättigheter som anges av Förenta Nationerna i den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.