Är Mexico City Sinking Verkligen?

Mexico City, huvudstaden i Mexico, är verkligen sjunker. I själva verket är det uppskattats att under 20th century, har staden sjunkit cirka 29 till 36 fot (9 till 11 m). Ta en torr sjöbotten, en extremt törstiga befolkning, dålig bevarande och ett seismiskt aktiva mark under fötterna, och du har ett allvarligt problem. Denna blomstrande metropol på cirka 24 miljoner (och växer snabbt) står inför allvarliga problem som hotar infrastruktur, vattenförsörjning och oersättliga arkitektur om problemet inte är fast snart. var Mexico City ursprungligen grundades på 1300-talet på en ö i mitten av Texcocosjön. Eftersom det växte den lilla ön byggdes konstgjorda öar, samt ett nätverk av kanaler. Gångbanan mellan fastlandet och öarna byggdes, och är vad den moderna huvudvägarna i Mexico City byggs på idag. På 1500-talet fick Spanien kontroll över regionen, och avrunna flesta av sjön. En liten del av Texcocosjön fortfarande existerar, nära staden. Översvämningar fortsätter att vara ett bekymmer på grund av att staden är under den nuvarande nivån på sjön, och sitter i en depression.

Anledningen till Mexico City är på väg är enkel. Stadens största vattenförsörjning-mer än 70%-kommer från att pumpa vatten från akviferer under staden som ingick i den ursprungliga sjön. Vattnet slussas snabbare än den ersätts av naturliga källor, såsom regn. Trots att regionen har stora nederbördsmängder, sker det under kort tid, och infrastrukturen är inte inriktad mot insamling och rening av regnvatten. Invånarna i staden förbrukar mycket vatten, mer än genomsnittet för andra sydamerikaner. Inte nog med att de drar mycket vatten, mycket går till spillo-så mycket som 40% av vissa beräkningar-på grund av dåliga lagringsförhållanden, läckande, vrickat rör och undermåliga avfallshantering.

Bevis på Mexico Citys sjunker finns överallt, från krackning gator och trottoarer rörliga stiftelser och krokig balkonger. Ängel Independence monument, som blev färdig 1910, är ett fantastiskt exempel på stadens problem. För att få tillgång statyn, tjugotre steg har lagts till eftersom staden har sjunkit runt den. Järnvägar och linjer tunnelbanan är hotade på grund av frakturer spår, och instabil stiftelser. Ett annat stort problem Mexico City ansikten är effekten av förlisningen på VVS-och avloppssystem. Cirka 25% av befolkningen inte ens har färskt vatten avlopp på grund av ur led, brutna ledningar.

ekologi och Development Center i den oberoende National University of Mexico (UNAM), förutom flera andra byråer, har föreslagit att man omedelbart bör drastiska åtgärder vidtas att bevara inte bara stadens infrastruktur, utan även dess arkitektoniska pärlor. Ett projekt pågår är ett system för att samla regnvatten mer effektivt för att minska efterfrågan på den underjordiska akviferer. Andra projekt som främjar vatten conservationism. Eftersom en del av Mexico City har fått namnet en UNESCO (FN: s organisation för utbildning, vetenskap och kultur) världsarv, är säker på att få internationell uppmärksamhet och stöd som behövs för att rädda staden.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.