Vad var United Fruit Company?

United Fruit Company var ett amerikanskt bolag som gjorde affärer i Syd-och Centralamerika från 1899 till 1970-talet, då den slogs samman med ett annat företag för att skapa United Brands Company. År 1984 omorganiserades United Brands, blir Chiquita Brands International. United Fruit har blivit känd på grund av dess ofta tvivelaktiga affärsmetoder i Latinamerika, med många kritiker ansåg att företaget var i huvudsak ett kolonialt enhet. I början av United Fruit Company var ganska ödmjuk, en Railroad entreprenör började bananodlingar längs servitut hans sydamerikanska järnvägar, insåg att järnvägen skulle kunna användas för att transportera bananer. När försäljningen av bananer i USA och Europa har visat sig vara en framgång, fastställdes United Fruit Company, och företaget började köpa stora landområden i Centralamerika och Karibien. Som en del dess affärsmetoder, United Fruit mutade regelbundet och manipulerat offentliga tjänstemän så att den kunde få särskilda medgivanden. Företaget har gjort det mycket svårt för andra företag att ta sig in på marknaden i Centralamerika, tack vare sin omfattande innehav, och det mötte motstånd från bönderna, som ville prova på allt tropisk frukt också. United Fruit Company anklagades ofta för att utnyttja sina arbetstagare, normalt betalar dem med låga löner och ge minimala fördelar. Förutom att manövrera stora mängder jord, United Fruit hade också ett strypgrepp om transporter, med egen flotta av fartyg och järnvägar. Detta gav United Fruit ge tropiska frukter som bananer och ananas till en lägre kostnad än konkurrenterna, vilket garanterar marknaden säkerhet.

Även om det har varit svårt att bevisa sådana anklagelser, United Fruit också varit inblandad i flera statskupper i Centralamerika, och det har föreslagits att företaget i huvudsak kontrollerade flera centralamerikanska regeringarna att skydda sina intressen. Länder där United Fruit gjorde affärer kallades ibland "bananrepubliker, förseende företagets inflytande. United Fruit deltog säkerligen i en 1928 arbetarnas strejk i Colombia, som slutade i en massaker då militären öppnade eld mot folkmassan, denna händelse kom att kallas "Banana Massacre. "

När United Fruit lämnat över till United Brands gjorde bolaget ett antal satsningar på att BLUFF sin neocolonialist rykte. United Brands arbetat för att återställa mark till jordlösa bönder samtidigt som tillhandahåller sjukvård, utbildning och andra former av bistånd till fattiga latinamerikanska samhällen. Trots dessa ansträngningar, lever arvet från United Fruit på, och företaget är ofta åberopas när man diskuterar utnyttjande av arbetskraft och centralamerikanska resurser.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.