Vad bör jag veta om Vietnam?

Vietnam är ett stort land i Sydostasien. Det omfattar 128. 500 square miles (331. 700 kvadratkilometer), vilket gör det lite större än delstaten New Mexico. Det gränsar till Kambodja, Kina, Laos, och har kust längs Gulf of Thailand, Gulf of Tonkin, och Sydkinesiska havet. var delstatens Vietnam först bosatte årtusenden sedan. Hong Bang dynastin var den första större makt i Vietnam som vi har ett register över, från tiden före den 3: e århundradet f. Kr. I 2: a århundradet f. Kr. invaderade kinesiska Vietnam, och även om det fanns korta perioder av revolt när vietnamesiska tillvaratagna delar av sin nation, för det mesta förblev under kinesiskt styre fram till den 10: e århundradet. I början av 10-talet började Kina med att fokusera en hel del energi på att hantera sina egna interna stridigheter. För nästa århundrade de vietnamesiska hade en bräcklig självständighet, med det ständiga hotet om kinesiska invasionen. Av 11-talet, men hade nationen en sammanhängande vision, ett starkt ledarskap, och var fast oberoende. Så stark var den vietnamesiska staten under de närmaste århundradena att de lyckades framgångsrikt slå tillbaka mongolerna vid flera tillfällen genom 13-talet och undvika de mongoliska regeln att var Kinas öde. I den 15: e århundradet, dock invaderade kraftfulla Mingdynastin Vietnam, maktövertagande och håller den för ett par decennier innan han störtades i sin tur av de vietnamesiska Le dynastin. Le Dynasty fortsatte med att fånga huvudstaden i södra Champa kungariket, och fortsatte att fånga huvudstaden i Laos samt. i det 16th århundradet Vietnam upplevde ett inbördeskrig, som effektivt dela upp landet i två. In the late 18th century tre mäktiga bröder från söder revolterade mot södra ledare, och fortsatte att kriga på den norra halvan av landet, besegrade den norra härskaren och kinesiska trupper som skickats av Qing-kejsaren för att hjälpa honom. Landet delades sedan in i tre delar, med varje broder dom en. I början av 19th century en av bröderna erövrade de två andra delar av riket, att ena landet och med hjälp av Qing-kejsaren av Kina, ge den namnet Viet Nam .

Trots att västvärlden hade känt till Vietnam så långt tillbaka som det romerska imperiet, var det inte förrän denna period som de började ta stora insatser i regionen. Franska särskilt tog intresse i regionen, och Napoleon III skickat attackhelikoptrar till området för att säkra hamnar. I slutet 19th century fransmännen hade säkrat hela landet, även om många misslyckade revolutionära rörelser växte fram under de närmaste decennierna. I början av 20th Century de nationalistiska rörelserna började leta för att inrätta en självständig republik, och ställa om att lära sig färdigheter som de ansåg vara nödvändigt att göra en sådan sak möjlig. Detta in landet på en kurs för modernisering och utveckling med slutmålet för självständighet. Under andra världskriget den japanska erövrade Vietnam. När japanerna kapitulerade till de allierade, kommunistpartiet Viet Minh, ledd av Ho Chi Minh, bekräftade självständighet som Demokratiska republiken Vietnam. Den franska flyttade in militärt för att försöka återvinna nationen, i sista hand att stödja regeringen i Bao Dai tillsammans med USA och Storbritannien. Kineserna började leverera Ho Chi Minh med vapen, och kämpa på landet fortsatte under 1950-talet.

År 1954 förklarade Vietnam självständigt från Frankrike, med landet indelat i två vid den 17: e breddgraden. Med stöd av USA, började Sydvietnam att föra krig mot norr, i ett försök att stoppa Ho Chi Minh kommunistparti dominerar ett enat Vietnam. Kriget rasade vidare genom 1960 och 1970, och år 1975 Sydvietnam föll till norr. Den nyligen enat Vietnam antog omedelbart en kommunistisk agenda, dikterar ganska auktoritära politik, och genom misskötsel skadar ekonomin hårt.

Från 1978 till 1989 slogs Vietnam ett krig mot Kambodja, som svar på Pol Pots Kambodja räder Vietnamesiska territorium. Starten 1986, den vietnamesiska regeringen, trots att det fortfarande kommunist, började genomföra ett fritt marknadssystem. Sedan dess har den vietnamesiska ekonomin har varit på uppåtgående, och är idag en av de snabbast växande ekonomierna i världen.

Vietnam är full av bra platser för turister, och den historia som genomsyrar Vietnam gör för något häpnadsväckande erfarenheter. Med undantag för några Typhoon-relaterade risker under vissa tider av året, är Vietnam relativt säker, även Petty kriminalitet förekommer, särskilt i mer lantliga områden. Halong Bay, med sina tusentals små öar, är en särskild favorit för turister som söker stränder och sol. Religiösa platser dot också landskapet, från Thien Hau Pagoda, tillägnad den kinesiska gudinnan Thien Hau, till hindi tempel Mariamman. Antika städer såsom My Son erbjuder också goda möjligheter till vandringar, och tusentals hektar nationalpark finns över hela landet.

Flyg träda Ho Chi Minh-staden dagligen från Bangkok, och några gått igenom från Australien och andra städer i Asien. Du kan också resa landvägen från Kina, Kambodja eller Laos. Det är också möjligt att resa till Vinh Xuong via Mekongfloden från Kaam Samnor.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.