Vad bör jag veta om Ungern?

Ungern är ett litet land i Östeuropa. Det täcker 35. 900 kvadratmeter miles (93. 000 kvadratkilometer), vilket gör det lite mindre än delstaten Indiana. Landet gränsar till Österrike, Kroatien, Rumänien, Serbien, Slovakien, Slovenien och Ukraina.

historia urbanisering i Ungern går tillbaka till stenåldern, de tidigaste neolitiska bosättningarna som går tillbaka till ca 6. 200 f. Kr. . Kelterna flyttade in i området kring 450 f Kr, så småningom lösa hela regionen. Regionen erövrades sedan av romarna kring år 35 f. Kr. , som höll i den tills den 5: e-talet, när hunnerna löste regionen, med det som bas för sitt växande imperium. För de närmaste hundra åren regionen skulle föras över av olika grupper, och används som ett etappmål för ett antal migrationer. Någon gång i slutet av 9: e århundradet ett nomadiskt folk, magyarerna, gjorde sig över Karpaterna till Ungern. De skulle finna kungariket Ungern, förena ett antal Magyar stammar till en mer permanent grupp. Även om de ursprungligen utövar sin egen religion, konverterades magyarerna till kristendomen under det sena 10th århundradet, med Stefan I Ungern är krönt av påven själv år 1000. Detta nya rike visade sig vara fullt kapabla att försvara sig, och för ett par århundraden slogs mot invaderande nomader och tyskar.

På 13-talet, dock svepte mongolerna upp Ungern i deras glupande expansion på Asien och Östeuropa. När mongolerna till slut drog en kampanj har börjat bygga starkt befäst slott, i händelse av en ny invasion. För de närmaste århundradena Ungern skulle förbli stark, utöka sitt territorium med jämna mellanrum, och förlora bitar då och då. Under nästan två århundraden Ungern slogs mot det ottomanska riket så småningom förlora och bli en romersk provins. I slutet av 17th century Osmanska riket drevs ut ur Ungern och Ungern absorberades av Österrike , bli en del av det Habsburgska monarkin. Habsburgarna styrde Ungern ganska hårt, vilket ledde till en hel del missnöje. Dessa ses som illojal mot habsburgarna tystades, och många av de politiska systemen avbröts. Under den våg av revolutionär iver att sprida sig i Europa 1848, steg ungrarna upp mot habsburgarna. Monarkin, dock med hjälp av det ryska imperiet, krossade upproret absolut. För de kommande två årtiondena, styrdes Ungern ännu hårdare än vad den hade fram till problem i resten av det Habsburgska riket klargjorde att kontrollera Ungern via kraft i sig inte skulle vara någon hållbar situation.

Som en kompromiss enades habsburgarna att dela makten i en dubbel monarki, vilket leder till skapandet av det österrikisk-ungerska imperiet. Detta gav de ungerska ledarna en stor självständighet och makt i hanteringen Ungern, och den trädde en kort period av välstånd och självstyre.

Detta skulle komma till en krascha stillastående med första världskriget, efter mordet på Österrikes ärkehertig Ferdinand. Även Ungern småningom övergav Tyskland och Österrike, och hoppas att bli behandlad rättvist och få chansen att gå mot större demokratiska reformer, de behandlades dock hårt av Entente behörighet efter deras nederlag, med stor del av nationen Ungern är avskuren och överlät till nya och befintliga nationer såsom Rumänien, Tjeckoslovakien, och vad som så småningom skulle bli Jugoslavien. Den eventuella territoriella gränser som utgörs av de ententens makter var sådana att statsministern avgick, och regeringen överlämnades huvudsakligen kommunistiska ledare som föreslog att Sovjetunionen skulle hjälpa Ungern att behålla sin mark. under 1920 till land svängde höger, och så småningom ledde till ett nära samarbete med Nazityskland och det fascistiska Italien. Efter andra världskriget ockuperades Ungern av Sovjetunionen, och lämnat över snabbt till kommunismen. 1956 en student revolution mot den kommunistiska regeringen ledde till sovjetiska stridsvagnar öppnar eld mot demonstranterna. Kommunistiska makten i landet skulle pågå till 1989, då landet började ned att demokratisera och ryssarna började att dra tillbaka trupperna.

Ungern är en nation med en rik förflutna, vackra naturliga underverk, och ett folk lika komplex som deras historia. Från några av de bästa vinerna i Östeuropa, till spektakulära huvudstad Budapest, till 190. 000 hektar (76. 000 hektar) Kiskunság National Park, den 1000-åriga Benedictine Pannonhalma Abbey, Ungern erbjuder något för alla.

Flyg anländer dagligen till Budapest från alla stora amerikanska och europeiska städer, och tåg och buss är tillgänglig från hela västra och östra Europa.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.