Vad bör jag veta om Ukraina?

Ukraina är den näst största landet i Europa, med en yta på 233. 090 sq mi (603. 700 km2). Ligger över Svarta havet, Ukraina också delar gräns med sju olika länder: Ryssland och Vitryssland i norr, Rumänien och Moldavien i söder, och Slovakien, Polen och Ungern i väster. Större delen av landet är platt terräng, med undantag för Karpaterna.

Ukraina har en lång slavisk historia, som sträcker sig så långt tillbaka som 4500 f. Kr. Ukraina hade sin guldålder på 10-talet, då den var i mitten av en inflytelserik riket, Kievriket, utvidgas till att hela vägen till Skandinavien.

På senare historia blev Ukraina ett av de länder som en del av Sovjetunionen, även om de förblev självständigt vara oberoende, vilket skapar konflikter i hela regeringstid Sovjetunionens regering. Ukraina blev självständigt igen 1991, efter en rad populära banden och revolter förklarade landets engagemang för självstyre. Ukraina har nu en stenig relation med Ryssland, vilket ibland leder till politisk kamp.

Kiev, huvudstaden i Ukraina och forna huvudstaden i Kievriket, är en av Europas äldsta städer och ett populärt turistmål för dem som besöker området. En blandning av västerländsk sevärdheter stil och gamla sovjetiska strukturerna, tillgodoser staden för alla. Kiev är särskilt populär på grund av dess många teatrar och museer, tillsammans med några fina exempel på historiska kyrkor, som St Sophia Cathedral. Staden har en total befolkning på 2,6 miljoner, vilket är relativt liten om man tar hänsyn till landets totalt över 46 miljoner.

Medan ukrainska är officiellt språk i landet, över 70 procent av befolkningen talar flytande ryska, ett direkt resultat av de många åren av sovjetisk dominans. Surzjyk, en blandning av de två språken, används ibland i informell kommunikation på landsbygden. Regeringen gynnar användningen av ukrainska för alla officiella verksamhet, och har avskaffat undervisningen i ryska i skolor och universitet.

Ukraina drabbades en av världens största katastrofer när kärnkraftverket Tjernobyl exploderade 1986. Medan detaljerna är oklara, finns minst 4. 000 fall av cancer direkt samband med händelsen. Uppskattningar att över 20. 000 människor drabbats av något slags hälsa följd på grund av katastrofen. Fabriken stängdes officiellt ned 2000.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.