Vad bör jag veta om Uganda?

ligger i östra Afrika, Uganda eller Jamhuri ya Uganda , är ett litet land med en total yta på 91. 136 sq mi (236. 040 km2). Med en befolkning på totalt 27. 616. 000, är Uganda ett väl befolkat land, placering i den 39: e plats i världen när det gäller växande befolkning. Uganda ligger nära några av de mest kända och mer utvecklade afrikanska länder, däribland Kenya och Tanzania. Kapitalet i Uganda är Kampala, en ganska utvecklad stad som innehåller ett universitet, ett antal teatrar och nattklubbar, och den största flygplatsen.

Uganda blev en demokratisk republik år 1962, sedan självständigheten från Storbritannien. Den nuvarande presidenten Yoweri Museveni, har suttit vid makten sedan 1986. De flesta av företagen i den stat hanteras av premiärministern och parlamentet, som utses direkt av presidenten. Uganda drabbades genom en rad inbördeskrig som härjade i landet. I början av 1990-talet deltog Uganda i krig med Demokratiska republiken Kongo (DRC), och senare med Lord's Resistance Army.

Åttio procent av landets inkomster erhålls genom jordbruk, som också är den huvudsakliga sysselsättningen område för medborgare i Uganda. Kaffe är särskilt viktig, men Uganda också exporterar bomull, tobak och potatis. Uganda tillverkar vissa produkter såsom tvål och läsk, men detta främst för egen konsumtion, såsom utrikeshandeln i dessa områden är begränsad. Uganda industri skadades svårt under den tio år långa inbördeskriget, och är nu genomgått en omfattande rehabilitering process med hjälp av regeringen.

Befolkningen i Uganda är oerhört varierande, med bantuspråk och Niloter etniska grupper som utgör en något större andel av den totala befolkningsmängden. Engelska är det officiella språket, men över 40 afrikanska dialekter talas i de olika distrikten. Bara en procent av medborgarna i Uganda följa traditionella afrikanska religioner. Över 80 procent är kristna och 16 procent är muslimer.

Uganda är ett av få afrikanska länder som har en AIDS Control Program (ACP) på plats. Uganda har en historia av barnsoldater, mestadels barn som kidnappades och utbildas till soldater i den revolutionära armén.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.