Vad bör jag veta om Turkiet?

Republiken Turkiet, mest känd världen över som enbart Turkiet, är omgiven av vatten. Egeiska havet, Medelhavet och Svarta havet all beröring Turkiet. Ligger delvis i Europa, dels i Asien, Turkiet aktier internationella gränser med åtta olika länder, framför allt Grekland och Syrien.

Turkiet har en total befolkning på 71. 158. 647, fyra miljoner av dem lever i Ankara, huvudstaden. Istanbul, den mest kända staden i Turkiet, är också den största med över 10 miljoner. Turkiska, det officiella språket talas av 97 procent av befolkningen, med små grupper med arabiska och kurdiska för sin dagliga kommunikation. Turkiet har en hög läskunnighet, i genomsnitt 90 procent av befolkningen trots skillnader mellan regioner.

Turkiet är en parlamentarisk republik, vilket innebär att presidenten väljs av parlamentet och inte direkt av medborgarna. Statsministern, tillsammans med nationalförsamlingen i Turkiet, är de i omedelbart ansvar för alla de viktigaste politiska kontor i landet. Trots att ett folk delat mellan öst och väst, har Turkiet alltid förbli en västerländska samhälle, med de flesta av sina utländska relationer ser att ena landet med Europa och resten av västvärlden.

Turkiet var hem för några av världens äldsta civilisationer, såsom det osmanska och bysantinska riket, vilket datum så långt tillbaka som 334 f. Kr. Detta är tydligt i dag i stora ruiner som finns kvar uppträdda runt om i landet, och som lockar tusentals besökare varje år. Troy, eller Truva på turkiska, är en av de mest kända arkeologiska platserna i världen, tillsammans med Celsus bibliotek i Efesos.

Alla historiska skatter i Turkiet är enbart dekorativa. Blå moskén eller Sultan Ahmed-moskén, till exempel, är en historisk byggnad som fortfarande lockar så många besökare som det gör lokalbefolkningen. På grund av sin ålder, Turkiet har en rik kulturhistoria som fortsätter i dag, vilket är fullständigt representerad i arbetet turkiske författaren Orhan Pamuk, som 2006 vann Nobelpriset i litteratur. Turkisk musik och litteratur har under senare år, korsat gränser och blivit känd i Östeuropa och Ryssland.

Turisterna kommer också att Turkiet för sin fantastiska natur och orörda stränder. Varma, torra somrar göra Turkiet en idealisk destination för dem som flyr kontinentala vintrar, och regeringen har tagit full nytta av detta genom att sponsra lokala turismen och försöker utveckla en rad utväg städer runt om i landet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.