Vad bör jag veta om Tokelau?

Tokelau är en liten samling atoller i Söderhavet. Regionen omfattar 5 square miles (10 kvadratkilometer), vilket gör det till femte minsta nation eller område i världen, och har en befolkning på knappt 1500 personer. Tokelau ligger ungefär halvvägs mellan Nya Zeeland och Hawaii, och drygt 300 miles (500 km) från Samoa. Tokelau består av tre olika atoller, Atafu, Nukunonu och Fakaofo.

tokelau var troligen först bosatte sig i 11-talet av sjömän från Tuvalu, Samoa och Cooköarna. De tre atoller var förenade genom en gemensam polynesiskt arv, men för de flesta av deras historia var skilda sociala och politiska enheter. Tidvis regering Fakaofo utövade dominans över de andra två öarna, men i allmänhet de tre var självständiga.

Tokelauiska först upptäcktes av européer i mitten av 18-talet, men de ansåg att mark som skall obebodda. Ett besök ett par decennier senare visade tecken på invånare, trots kontakter togs inte mellan européerna och polynesier vid den tidpunkten.

I den tidiga 19th century ett amerikanskt fartyg görs första kontakt med invånarna i Nukunonu, och några år senare atollen Fakaofo upptäcktes. Från mitten av 19th century på öarna var evangeliserade till, mestadels infödda som hade konverterat till kristendomen. Öarna led ett stort nederlag några år senare när en peruansk släpa part plundrade och erövrade nästan alla friska män. Öarna var avfolkad stor del, och var nyinsatta senare av invandrare från både västerländska länder och andra polynesiska öar. I slutet av-19-talet Tokelauiska annekterades av Storbritannien, och gjorde en del av ett kollektiv som ingår vad är idag Tuvalu och Kiribati. 1925 öarna överfördes till Nya Zeeland, som fortsätter att förvalta dem än i dag. Nya Zeeland ger öarna en stor självständighet, vilket ger de enskilda byarna har sina egna lagar och hantera sina egna regionala frågor.

Även om en liten ö, är Tokelau utveckla sin egen ekonomi, och i riktning mot självständighet. En konstitution som förslag för närvarande, och med stöd från både Storbritannien och Nya Zeeland, är Tokelau i riktning som både Cooköarna Niue och bli en självständig region i fri association med Nya Zeeland.

Tokelau har skillnaden av att ha den minsta ekonomins område eller land i världen. Det är definitivt inte den typen av plats på semester till om vad du letar efter är en standard polynesiska upplevelse. Det finns inga flygplatser på ön, inga bilar, inga hamnar för fartyg, några banker för att få pengar från någon huvudstad eller ens städer av något slag, och nästan ingen turism. Detta är verkligen en ö isär, och för dem som söker upplevelsen av stränder och polynesiska kultur obunden av modernitet eller turister, det är ett perfekt resmål. För någon annan, dock kan det kännas klaustrofobisk och som om du har hoppat av tid helt och hållet.

Bekanta Tokelauiska är lite knepigt, vill säga minst. Med ingen flygplats och inga hamnen, är alternativen mycket begränsade. Det finns en regelbunden lastfartyg som kommer från Samoa var några veckor, och ett passagerarfartyg kommer från Samoa varje månad eller två. Yachts sällan huvudet på Tokelau, på grund av bristen på goda hamnar, så spände en tur är så bra. Väl framme är det viktigt att komma ihåg att du kan ha fastnat för lite mellan fartyg, och det är en bra idé att göra arrangemang i god tid för att se en avgående fartyg har plats.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.