Vad bör jag veta om Tanzania?

Förenade Republiken Tanzania, som är Jamhuri ya Muungano wa Tanzania på swahili, normalt är känd världen över som enbart Tanzania. Östafrikanska landet täcker ett område på 364. 898 sq mi (945. 087 km2), med en befolkning på över 37 miljoner människor som hör till över 100 olika etniska grupper.

På grund av de otaliga grupper som bor i Tanzania, finns det inget officiellt språk i landet, även om tjänstemän tjänst swahili för företag och formell kommunikation. Engelska är mycket utbrett, särskilt i allt som har att göra med internationella frågor, även om det inte längre lärs ut i skolorna, så det blir mindre vanliga.

Nittio procent av befolkningen i Tanzania arbete i ett arbete med anknytning till jordbruket. Städerna är fortfarande underutvecklad, och de flesta av Tanzanias arbetskraft är landsbygd. Även huvudstaden Dodoma, saknar grundläggande infrastruktur. Från och med 2007 fanns inga flygplatser eller universitet i Dodoma. Tanzania fått full självständighet från Storbritannien 1969, och blev första aa konstitutionell monarki och så småningom en republik. Tanzania är nu en demokratisk republik, med medborgarna att välja en president genom direkt val.

Trots stora fyndigheter av guld, är naturgas och mineralfyndigheter, Tanzania mestadels outforskade. Till exempel det första företaget att delta i den kommersiella produktionen av naturgas bildades i Tanzania under 2004, innan dess berodde landet främst på sina grannar för sin egen konsumtion. Andra branscher, inklusive publicering, media och medicin, är fortfarande praktiskt taget orörd.

Tanzania är hem för flera nationalparker, t. ex. Tarangire National Park, nära staden Arusha. Arusha National Park, inte långt från Tarangire, är hem till colobus apor, fläckiga hyenor, giraffer och andra jättar. Elefanter är sällsynta, men kan ibland ses i parkerna. Mindre än 30 miles away (50km), erbjuder Kilimanjaro besökarna en chans att uppleva en av de mest magiska vyer i Tanzania. Det finns fjällstugor och hus vila inne i parken, så att besökarna kan ta i full upplevelse i vildmarken.

Under åren har arkeologerna funnit i Tanzania några av de äldsta mänskliga kvarlevor känt når tillbaka 2 miljoner år. Känt som "The Cradle of Mankind", Tanzania har blivit en magnet för forskare att försöka förstå världshistorien. Eftersom Tanzania inte har drabbats av effekterna av andra, mer industrialiserade nationer, mycket av sin naturliga och historiska skatter förbli orörd och väntar på att tas fram.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.