Vad bör jag veta om Tadzjikistan?

Tadzjikistan är ett litet land med en total yta på 55. 251 sq mi (143. 100 km2). Tajiikistan aktier internationella gränser med Kina (öst), Uzbekistan (väster), Afghanistan (söder), och Kirgizistan (norr). Med en befolkning som nådde 7. 320. 000 under 2006, har Tadzjikistan en av de lägsta befolkningstätheten i världen. Dusjanbe blev staden huvudstad år 1929, även om det fanns några stora förändringar på området tills de senaste trettio åren. Redan nu ser Dusjanbe mer som en bergsby än en huvudstad, med byggnader som sällan når mer än tre våningar.

Tadzjikistan, tidigare Tadzjikiska SSR, har funnits som en självständig stat sedan 1991. Innan dess var Tadzjikistan del av Sovjetunionen. Men det område som nu Tadzjikistan har varit bebodd i minst 6000 år, först av perserna, sedan av araberna, och slutligen av mongolerna. Alla tre imperier hade vid något tillfälle total kontroll över regionen, och använde den som en sekundär handel rutt och en expansion för deras överfulla städer.

Enligt makten i Sovjetunionen förblev Tadzjikistan en av de fattigare och mindre utvecklade av alla sovjetiska republikerna. Även efter sin självständighet 1991, fick Tadzjikistan inte få en verklig möjlighet att utvecklas, eftersom landet drabbats av genom ett inbördeskrig som varade i nästan åtta år. Tadzjikistan är nu en enhetsstat med en medborgare vald central regering som har all makt över alla politiska uppdrag.

tadzjiker är den största etniska gruppen i Tadzjikistan, med majoriteten av befolkningen följa sunniislam övertygelser. Ungefär tio procent av den totala befolkningen i ryska eller uzbekiska arv, en andelen mycket lägre än den var för bara tio år sedan, när fler och fler människor som återvänder till sina ursprungsländer på jakt efter ett bättre ekonomiska utsikterna för deras familjer. Från och med 2006 har inkomsten per capita i Tadzjikistan var bara $ 1,388 US dollar, vilket placerar landet i den 156: e plats i världen, efter många afrikanska länder. Att jämföra, är Ryssland på 60: e plats och Vitryssland i 72. Ställe. Viktiga branscher ingår aluminium och bomull, men den privata sektorn är fortfarande dåligt utvecklade, och Tadzjikistan har huvudsakligen beroende av utländskt bistånd för att stödja den lokala industrin.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.