Vad bör jag veta om Svalbard?

Svalbard är en stor ögrupp i Norra ishavet. Det täcker 23. 600 kvadratmeter miles (61. 000 kvadratkilometer), vilket gör det lite mindre än West Virginia. Den ligger norr om Norge, och ungefär halvvägs mellan detta land och nordpolen själv. Ön är en region i Norge, om än en isolerad företeelse.

Svalbard tros ha kanske först upptäcktes av vikingar någon gång på 12-talet. Namnet betyder kall kant , och det tros ha använts antingen för att beskriva Svalbard, eller en del av Grönland. I slutet av 16th century en holländsk sjöman upptäckt definitivt Svalbard.

Under de kommande två århundradena Svalbard växte till att bli en viktig bas för Arctic valfångst. Svalbard har använts av flera olika nationer, inklusive Storbritannien, Nederländerna, Frankrike, Danmark och Norge. Seglare skulle upprätta läger på ön för dig som vill ge sig in på långa valfångst expeditioner. Senare blev använde ön som bas för de arktiska expeditioner av undersökningstillstånd som genomförs av vissa nationer som kämpar mot polen. I början av 20th Century, började Svalbard för att användas som kolkälla genom ett antal olika nationer. Norge gjorde anspråk på ön, och påståendet godtogs av fördrag år 1920 som ett sätt att kompensera Norge för sina förluster under andra världskriget I. Andra nationer fick ändå ha minimal bosättningar på Svalbard, men Norge skulle förvalta området. är Svalbard mest känd i den populära fantasin av två skäl. Det första är ett frö förvaringsplats projekt som den norska regeringen har vidtagit på ön. I det så kallade Doomsday Vault hålls fröer från hela världen, hålls i en tunnel is mer än 300 ft (100 m) ovanför havsytan, och syftar till att skydda vitala frö lager i fråga om en nukleär katastrof eller global uppvärmningen. Den andra är för sitt utseende i den populära His Dark Materials böcker, där Svalbard är hem för en ras av bepansrade isbjörnar, det Panserbjørne.

Svalbard är inte det mest gästfri plats i världen, men många finner sin orörda arktiska skönhet en oemotståndlig dragning. Svalbard är en av de bästa platserna på jorden att se arktiska djur, och är hem för hundratusentals fåglar, och många isbjörnar, vikare, vit tätningar, skäggiga sälar, valrossar, fjällräven, och Svalbard renar.

Guidade turer är förmodligen det bästa sättet att utforska Svalbard, med tanke på svårigheterna transport gång på ön, och de hårda villkor som kan vara en fara för oerfaren. Trots sin isolering, har de stora bosättningarna på Svalbard relativt livligt nattliv scener, utmärkta restauranger och gott om boende från prisvärda pensionat till high-end hotell. Vintersport är några av de viktigaste verksamheterna på Svalbard, och de som tycker om skidåkning, snöskor och snöskoter kommer att finna det en virtuell lekplats.

Flyg anländer dagligen i Longyearbyen från både Oslo och Tromsø. Gång på ön finns inga vägar, så ta sig från stad till stad: antingen ta en snöskoter eller ett litet flygplan.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.