Vad bör jag veta om Surinam?

Surinam är ett litet land i norra Sydamerika. Den omfattar 63. 200 kvadrat miles (163. 800 kvadratkilometer) och det blir bara större än den amerikanska delstaten Georgia. Det gränsar till Brasilien, Franska Guyana, Guyana, och Atlanten.

Surinam avgjordes först omkring 3000 f Kr, av flera olika indianstammar, främst karibier och Arawaks. Första kontakten med européer skedde med dessa stammar av det nederländska runt slutet av 16th century. De bytte med de lokala stammarna, men bara ibland. Den brittiska försökte kolonisera området i början av 17th century, så småningom nå en semi-permanent lösning baserad på socker grödor. De nederländska invaderade under den senare delen av 17th century, och fick så småningom marken genom fördrag med brittiska, behålla kontrollen till självständighet, med en kort period av brittiskt styre under Napoleoneran. I mitten av 1950-talet Surinam beviljades relativa självständighet från holländska. Olika politiska fraktionerna fortsatte att arbeta för självständighet, vilket uppnåddes slutligen 1975. För de första åren i landet styrdes demokratiskt, tills en rad militärkupper 1980, och som installerat en diktatorisk regering. När den nya regeringen dödat ett antal människor som tillhörde den politiska oppositionen, både holländare och amerikanerna svarade med att stoppa alla utländska biståndet. Så småningom, 1985, började regeringen att demokratisera igen, ta bort ett förbud mot alla oppositionspartier. Sedan dess har regeringen fortsatt att verka under demokratiska principer, och utländskt bistånd har återupptagits.

Kulturen Surinam är mycket varierande, speciellt med tanke på att det är den minsta självständiga nationalstater i Sydamerika. Majoriteten etnisk grupp i Surinam-som kommer som en överraskning för många besökare-är East Indian. Detta är ett arv från en enorm ostindisk arbetare som importerades under 19th century som en källa till billig arbetskraft efter avskaffandet av slaveriet. Ättlingar till västafrikanska slavar utgör den näst största gruppen i Surinam. Det javanesiska-också ett arv av billig arbetskraft, som importeras av den nederländska från deras provins i Indonesien-utgör den tredje största gruppen. Den Maroons, gjorde en grupp består av ättlingar till förrymda västafrikanska slavar som gick till det inre av landet, utgör den fjärde största gruppen. Rester av den infödda befolkningen i Arawakiska, Carib, Wayana och Trio, fyll knappa 1% -3% av befolkningen.

Surinam är resenärens dröm, med några av de bästa äventyr i hela Sydamerika. Det inre av landet är fortfarande ganska vild, arvet från Maroons som kämpade kolonialisterna och efter kolonialisterna fram till 1992. Exotiska växter och majestätiska vattenfall göra för några otroliga vandring i djungeln i Surinam, och reser med älv är ett av de mest populära sätten för turister att komma runt detta outvecklade interiör. I de större städerna bevis för det holländska koloniala förflutna är fortfarande tydlig i den fantastiska arkitekturen.

Flyg anländer i Surinam: s huvudstad Paramaribo regelbundet från ett antal större städer i väst. De mest frekventa flyg från Europa kommer från Amsterdam, samtidigt som huvudsaklig inkörsport från Amerika är Miami. Surinam är också lätt tillgänglig från närliggande länder i Sydamerika, liksom de flesta karibiska nationer.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.