Vad bör jag veta om Sri Lanka?

Demokratiska socialistiska republiken Sri Lanka, oftast kallad bara Sri Lanka, är en ö söder om Indien. Sri Lanka täcker en yta på 25. 332 kvm mi (65. 610 km2) och är hem för över 20 miljoner människor. Huvudstaden Sri Jayawardenapura-Kotte, är inte det största. Sri Jayawardenapura-Kotte, dock hem till den största administrativa lokaler i landet, bland annat parlamentet och stadsutveckling rådet. Colombo, den största staden i Sri Lanka, hus de främsta universiteten, eftersom området är en internationell metropol som lockar många utlänningar för både affärer och nöjen.

Sri Lanka var en monarki fram till långt in på 20th Century. 1948 vann Sri Lanka självständighet från Ceylon. Regeringen är nu en demokratisk, socialistisk republik där presidenten är också arméns befälhavare och den som utser primer ministern att härska över parlamentet. Sri Lanka upprätthåller vänskapliga utländska relationer med ett antal länder, särskilt andra asiatiska länder.

Befolkningen i Sri Lanka är i huvudsak från den singalesiska etnisk grupp, en unik grupp som bor huvudsakligen i Sri Lanka. Faktum är att 98 procent av singalesiska bosatta på ön, med små grupper av utlandsstationerade som lever i Sydostasien, Storbritannien och Australien. De flesta människor ansluter sig till buddhismen, även om vissa praktiken en kombination av buddhismen med inhemska gudar.

tamilska grupperna, hemma i norra Sri Lanka, är också en stor del av befolkningen, trots att de har blandat med resten av de boende under det senaste århundradet. Även om engelska i stor utsträckning används för officiella ärenden, mindre än åtta procent av befolkningen faktiskt talar det. De officiella språken i Sri Lanka är singaleser och tamil.

Jordbruket, särskilt i Ceylon te, socker och gummi, är en traditionell ekonomisk resurs i Sri Lanka. Bearbetning av livsmedel är en relativt ny bransch, men som utvecklas snabbt. Teet industrin förblir dock Sri Lankas största industri.

Sri Lanka är hem för flera världsarvsområden, inklusive Sigiriya Rock Fortress, som dateras till 495 AD och är omgiven av Sinharaja skogsreservat. Den gyllene tempel Dambulla och staden Polonnaruwa finns också i listan över skyddade platser.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.