Vad bör jag veta om Somalia?

Somalia, eller Republiken Somalia, är en region i östra Afrika Afrikas horn som plågats med tragedi i hundratals år. Somalia är inte erkänt som ett officiellt land, och styrs av övergångsregeringen regeringsstyrkorna.

För mer än 2500 år har Somalia varit bebodd av en rad etniska grupper, men det somaliska folket ledde en självständig regering fram till uppkomsten av den europeiska kolonialismen på 1800-talet. I slutet av 1880-talet erövrades Somalia och uppdelat i tre separata kolonier av Storbritannien, Italien och Frankrike.

Ledda av nationalistiska ledare Abdullah Mohammed Hassan, det somaliska folket kämpade för självständighet från sina koloniala härskare, men till ingen nytta. Fram till 1949, de tre kolonialmakterna kämpade för dominans av Somalias helhet, med Italien så småningom ta kontrollen. Somalia återinsattes slutligen som ett självständigt land 1960, men delar av landet stod under brittiskt och franskt styre.

År 1977 engagerade Somalia i ett åtta månader långt krig mot grannlandet Etiopien i ett försök att återta de provinser som gått förlorade i början av 1900-talet. Somaliska trupperna lidit stora förluster i soldater, vapen och flygplan. År 1991 flydde Somalias president i landet, vilket flera Gerillagrupper kämpar för politisk makt. Denna interna konflikt, kombinerat med en stor torka, orsakade en stor hungersnöd som resulterade i mer än 300. 000 dödsfall. Också i 1991, bröt den nordvästra delen av Somalia bort och förklarat sig Republiken Somaliland. Till skillnad från Somalia själv har Somaliland varit relativt stabil, med få våldsamma utbrott.

Från den utgångspunkten blev Somalia en laglös stat, med konstant våld och kaos. Många somalier dödades, andra flydde och spenderat många år i flyktingläger i Kenya och andra afrikanska länder. Många har nu fått en fristad i andra länder, inklusive USA. Om det har gjorts senare försök att skapa stabila regeringar i Somalia, har ingen lyckats. Under 2006 engagerade Somalia i sin värsta våldet i ett decennium med militanta islamister.

Även övergångsregeringen regeringens inrättades 2004 i avsikt att främja fred i Somalia, administrationen ligger långt från Somalias huvudstad Mogadishu, och har visat sig har liten betydelse för Somalia.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.