Vad bör jag veta om Slovenien?

Slovenien är ett medelstort land i Centraleuropa. Det omfattar 7. 800 kvadrat miles (20. 300 kvadratkilometer) och det blir bara lite mindre än delstaten New Jersey. Det gränsar till Österrike, Kroatien, Ungern och Italien, och har kust längs Adriatiska havet. Den mark som nu Slovenien var en gång beboddes huvudsakligen av illyrierna och kelterna, innan den 1: a århundradet. På den tiden det romerska imperiet, efter en lång militär kampanj slutligen hävdade marken som sin egen, att dela upp det mellan flera romerska provinser. Efter nedgången av det romerska imperiets olika delar av dagens Slovenien gick sina egna vägar. En stor del blev en del av Samo's Tribal unionen och blev till slut en oberoende hertigdömet och senare ansluter sig till Frankerriket. Slovenerna var ansvarig för sitt eget öde en tid, men det 9th århundradet började styras av utlänningar. Delar av landet var under en viss kontroll av Bayern och venetianarna.

Början i den 14: e århundradet delar av det som nu Slovenien kontrollerades av habsburgarna, som styrde mark fram till slutet av första världskrigetÄven med denna germanska inflytande, behöll slovenerna sin egen kultur och språk ganska häftigt. Denna fortsättning av deras kultur fueled senare nationalistiska stämningar, leder till en stor självständighet under sin Habsburg härskare.

slovenerna gick med kroater och serber efter första världskriget för att bilda en gemensam stat, så småningom omdöpt Jugoslavien 1929. Trots en kort period då Jugoslavien var kontrolleras av axelmakterna under andra världskriget, fortsatte Jugoslavien som en enad nation under 1980-talet. När kommunismen försvagas hela Östeuropa i slutet av 1980-talet, var den anda av nationalism oundvikligen startat i Slovenien. Efter att faktiskt ta tag i Serbien 1989 började situationen att flytta till sin spets. 1990 slovenerna röstade för självständighet överväldigande, och det förklarades 1991. Inledningsvis kommer detta möttes av motstånd från den jugoslaviska regeringen, men efter Slovenien visat sin vilja och förmåga att försvara sig i 10 dagar långt krig, var dess självständighet slutligen erkännas.

Till skillnad från många av sina grannar i östra Europa, har Slovenien haft en relativt lätt tid att integrera med den kollektivistiska organisationer i Västeuropa. Slovenien är medlem i både Nato och EU, bidra till att den blir mer ekonomiskt stabila och öppna för mer omfattande turism och handel.

Slovenien är ett av de mest prisvärda resmålen i Västeuropa, och även om ingen längre okända av turister, är det ändå mycket tystare och mindre trängsel än många närliggande länder i väst. Stränderna är stänkte längs landets kust mot Adriatiska havet, och erbjuder stora naturupplevelser för en del av året. Det Škocjangrottorna är också en världsberömd destination, och en Unescos världsarvslista, vilket ger ganska unik möjlighet att gå över ett svindlande djup klyfta på lite mer än en viljelös gångbro. Den Julian Alps gör också en underbar resa, erbjuder natursköna vyer och enastående skidåkning.

Du kan nå Slovenien med flyg via de flesta större europeiska städer, och både bussar och tåg göra regelbundna förbindelser till huvudstaden Ljubljana.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.