Vad bör jag veta om Samoa?

Samoa är en grupp öar i södra Stilla havet. Öarna tillsammans täcker cirka 1. 100 kvadrat miles (2. 800 kvadratkilometer), vilket gör nationen bara lite mindre än Rhode Island. Öarna ligger halvvägs mellan Nya Zeeland och Hawaii, och är politiskt skilda från Amerikanska Samoa, som ligger i samma skärgård grupp.

Samoa koloniserades först cirka 3500 år sedan av människor från Tonga och Fiji. Uppgörelsen fortsatte i årtusenden, och Samoa fungerat som hoppade av punkt för mycket av ytterligare polynesiska uppgörelse. Européerna tog kontakt med Samoans någon gång i början av 18th century, handel med dem sporadiskt för nästa århundrade. Inleds i början 19th century missionärer började konvertera Samoans till kristendomen, och de europeiska stormakterna började intressera på öarna.

Storbritannien, USA och Tyskland alla tog ett ganska aktivt intresse för öarna Samoa, i hopp om att förvärva dem för sin egen och om anspråk på olika delar av öarna. Alla tre nationer började leverera olika stammar med vapen i kampen mot andra stammar, huvudsakligen utkämpar ett krig genom ombud, även om detta så småningom trappas upp till att skicka sina egna trupper och fartyg. I början av 20th Century skärgården var delad i två delar: den östra halvan avträdande till Förenta staterna, och den västra halvan till slut gick till tyskarna i utbyte mot brittisk rätt till Fiji. I 1914, tog Nya Zeeland över den västra halvan av skärgården, vad nu Samoa. Trots att myndigheterna i Nya Zeeland var relativt välvillig, fanns ändå en stark självständighetsrörelsen i Samoa, som inleddes under 1908 och fortsatte genom överföring av makten. Denna rörelse, Mau, var differentierad från många andra oberoende rörelser av ERA genom att resolut icke-våld. Denna icke-våld fortsatt även inför svarta lördag, när myndigheterna i Nya Zeeland spridda en fredlig protest från Samoans med maskingevär eld och dödade elva personer, inklusive High Chief Tupua Tamasese Lealofi.

Självständighetsrörelsen fortsatte under de följande fyra decennierna, så småningom nå målet om full självständighet 1962. Denna tidiga datum gjorde det den första nationen i Polynesien för att återta sin självständighet i modern tid. Nationen var utformade ursprungligen Västra Samoa, för att skilja den från öst, eller amerikanska, Samoa. År 1992 var dock namnet officiellt ändrats till Samoa, trots vissa protester från medborgare i Amerikanska Samoa, som kände förändringen minimerade sin egen identitet som Samoans.

Samoa är ett av de perfekta bilder av polynesiska öar som är ett oemotståndligt lockbete för många resenärer. För dem som letar efter idylliska stränder, kristallklart vatten, och en avspänd livsrytm som gränsar mot djupt medvetslös är Samoa det perfekta turistmål. Guldfisk Sjön är en av landets mest intressanta, om än den upptrampade stigen, destinationer. Denna sjö, Lanoto, är en krater sjö som är helt full av guldfisk. Omväxlande varma och kalla strömmar, och bristen på en nåbar botten, gör det ganska surrealistiskt att simma i. Vattenfall också talrika på öarna, med Papasee'a Sliding Rock är kanske den mest populära. Detta vattenfall dragen en absolut jämn bergväggen som leder till en djup pool, gör en av världens bästa naturliga vattenrutschbanor.

Flygningar kommer in dagligen för att "Upolu från ett antal andra polynesiska öar, samt från Nya Zeeland. För resenärer från USA, det enklaste sättet att komma till Samoa är att flyga först till Amerikanska Samoa, och sedan ta en kort ö-hopping flyg till Samoa själv.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.