Vad bör jag veta om Rwanda?

Rwanda är ett litet land i centrala Afrika. Den omfattar 10. 100 kvadrat miles (26. 800 kvadratkilometer) och det blir bara mindre än delstaten Maryland. Landet gränsar till Burundi, Demokratiska republiken Kongo, Tanzania och Uganda. Landet är den mest tätbefolkade i hela Afrika, med en befolkning på 9 miljoner.

Rwanda koloniserades först cirka 35. 000 år sedan av en etnisk grupp som kallas Twa, som ersattes slutligen av forbearers av den samtida hutuer etnisk grupp. Det handlar om en viss debatt om den andra stora folkgruppen i Rwanda, tutsi infördes genom tredjedel omfattande migration, eller om de egentligen är en utlöpare av hutu-gruppen.

Småningom olika människor som bor i det område som numera Rwanda var alla erövrades av en mäktig klan. Den efterföljande riket var mestadels händelselös fram till slutet av det sextonde århundradet, då den expanderade kraftigt utåt. Denna expansion fortsatte under arton-talet, genom både militära och kulturella medel. Under riket period steg tutsi kulturell grupp till makten, med en tutsi kung och mestadels tutsier höga funktionärer. När Europa splittrat Afrika mellan olika kolonialmakter, Rwanda avslutas under Tysklands kontroll. Tyskarna skulle spela en central roll i ytterligare dela tutsier och hutuer tävlingarna i Rwanda. Fysiologiskt tutsi uppvisade egenskaper tyskarna kände märkt dem som "överlägsen", särskilt deras "vita sken" smala näsor och långa drag. De visade också större intresse för att konvertera till katolicismen. Detta ledde till att tyskarna att placera dem i maktpositioner, både över nationen och över deras Hutu bröder-även om de senare omfattade över 80% av befolkningen.

Efter första världskriget gjorde Belgien kontroll Rwanda från Tyskland. För det mesta Belgien fortsatte att främja tutsi-gruppen längs samma linjer tyskarna hade tidigare, att ge dem ökat inflytande och tillgång till utbildning. Belgien var också mycket hårdare på många sätt än vad Tyskland hade varit tvingade kolonin att vara lönsamma-och använder hellre missbruk taktik för att uppnå detta genomförs främst av tutsier under hutu arbetstagare.

uppmuntrades de etniska klyftorna mellan tutsier och hutuer och förstärks av kolonialmakterna. Belgien utfärdat ras identitetskort, fortsatt att främja tutsier som inneboende överlägsen, och tillverkade en hel historia för att rättfärdiga sin tro på rasens överlägsenhet i en grupp framför den andra. Denna klyfta fortsatte att växa och samtidigt hutuer började utveckla en sammanhängande känsla av att vara ett kollektiv, och ett motstånd mot invanda tutsi dominans.

Efter mordet på en populistisk president 1959, och följde rykten om mordet på en hutu politiker, kokt denna etniska frustration äntligen över. Hutu-majoriteten gick på härjningståg mot tutsi, dödar tusentals, medan tusentals flydde över gränserna. År 1960 den belgiska regeringen låtit demokratiska val, där hutu valdes bemärkelse, föga förvånande, eftersom de utgjorde en slutgiltig majoritet av landets befolkning. Under de närmaste åren tutsi gjort attacker mot Rwanda från de länder de flytt till, vilket betydligt Hutu motreaktion mot tutsi är kvar i landet, dödade mer än 10. 000 människor efter att landet slutligen blev självständigt 1962.

År 1990, som svar på problemet med mer än 500. 000 tutsier lever i exil virtuella världen, invaderade Rwandas patriotiska front (RPF) Rwanda från Uganda, där de hade tränat och samlade styrka. Efter en kort period av relativt lugn, exploderade situationen efter mordet på hutuer president i Rwanda och hutuer president i Burundi. Detta utlöste ett folkmord i Rwanda som slutligen dödade mer än 800. 000 tutsier under de tre månader det tog innan landet greps av tutsier RPF. Eftersom tutsi tog makten i landet har haft en fa? ade av demokrati, men är fortfarande ett väsentligen enpartisystem, trots en kort period för att ha en hutu president, som sågs av de flesta som en marionett i militär ledare, och nu presidenten Paul Kagame.

Även Rwanda är hem för några av de vackraste landskapen i världen, och är obönhörligen bunden till bilder av gorillor och grönskande skog, är det inte rekommenderas för resor till alla utom de mest rutinerade äventyrare. Landet är fortfarande spänd, med våld sprider sig från grannlandet Burundi och Demokratiska republiken Kongo regelbundet. De som vill resa bör undvika landvägen till eller från något av grannländerna till varje pris.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.