Vad bör jag veta om Rumänien?

Rumänien är ett litet land i östra Europa, på kanten av Balkan. Rumänien är drygt 92. 000 kvadrat miles (238. 000 kvadratkilometer) i storlek, bara något mindre än i Storbritannien. De allra flesta människor som bor i Rumänien är etniska rumäner, även om mindre antal romer och ungrare också utgör betydande block.

Rumänien har varit bebodd av människor eller deras förfäder för minst cirka 35. 000 år. Börjar på ca 500 f. Kr. det område som nu kallas Rumänien avgjordes av en stam som kallas dakerna. Med tiden de växte till att bli en betydande regional makt, med hotar den romerska intressen i området omkring 50 f. Kr. Under den mörka medeltiden det område som styrdes av ett antal olika imperier, inklusive avarerna, hunnerna, goterna, och det första bulgariska riket.

Senare, det område som nu är Rumänien ingår provinserna Modavia, Transsylvanien och Valakiet. Medan Balkan var absorberas av det ottomanska imperiet, behöll dessa provinser mesta av sin självständighet, och fortsatte att arbeta delvis självständigt under både ottomanerna, det österrikiska kejsardömet, och ungrarna. Den revolutionära iver som svepte över Europa under 1848 nåddes också Rumänien, även om dessa tidiga varv var till stor del misslyckades. 1877, dock Rumänien förklarade sig självständigt från det ottomanska imperiet, som efter en kort ware identifierades.

Rumänien gick med i första världskriget på sidan av de allierade, och i slutet av kriget sina område utvidgas något. Även en början styrde helt öppet, genom 1938 Rumänien hade blivit en diktatur, och till slut gick världskriget på sidan av axelmakterna-även om de bytte 1944 till dödskamp av kriget. I slutet av kriget den kortlivade Greater Rumänien kontrollerades av Sovjetunionen och Bulgarien. År 1989 en omvälvande revolution leder till genomförandet av den kommunistiska statschef, en split från Sovjetunionen, och återupprättandet av demokratin i landet.

Webbplatser av intresse för besökare till Rumänien inkludera Karpaterna , som går ner mitt i Rumänien, de målade kyrkorna i norra Moldavien, den mäktiga floden Donau-och i synnerhet i Donaudeltat, som är ett världsarv, och regionen Transsylvanien, med intakt Saxon byar.

De flesta rumäner är östligt ortodoxa kristna, särskilt medlemmar av den rumänska ortodoxa kyrkan. Som sådan stor ortodoxa helgdagar, såsom påsk och jul firas med en stor känsla i hela landet. Den rumänska språket är, som namnet antyder, ett romanska språk, som härstammar från latin. Man tror att Rumänien var det första språket för att dela av latin, på grund av regionens isolering från Rom, och som sådan är relativt enhetlig i förhållande till språk som franska, italienska eller spanska.

Sedan starten av Rumänien år 1990, har turismen ökat stadigt varje år. Friluftsliv och sightseeing är den överlägset mest populära dra. Miljoner hektar utmärkt camping och platser vandring överflöd, från land längs Svarta havet till fantastiska Karpaterna. Skidåkning är också en ständigt växande tidsfördriv. Historiska byggnader vimlar också, med kyrkor, slott och kloster stänkte över hela landet. High-end resort också börjar poppa upp, med fokus på olika saker från aktivt idrott till kurorter för traditionella festivaler.

resa till Rumänien är lätt, med många stora flygbolag som har dagliga flygningar till Bukarest. Valutan Rumänien fortfarande Leu (plural, lei), även om Rumänien har anslutit sig till Europeiska unionen i början av 2007. Medlemskap med EU och genomför Europa normalt inte förekommer samtidigt. Det normalt tar en nyligen gick EU nation några år för att uppfylla vissa kriterier innan de kan införa euron.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.