Vad bör jag veta om Portugal?

Portugal är ett medelstort land i Västeuropa. Det täcker 35. 600 kvadratmeter miles (92. 300 kvadratkilometer), vilket gör det lite mindre än delstaten Indiana. Det gränsar Spanien och har kust längs Atlanten. Den iberiska bosatte dagens Portugal många tusen år sedan, och senare blandats med invandrande kelterna i första årtusendet f Kr. Omkring 200 f. Kr. romarna invaderade halvön och erövrade hela området fram till år noll. Romarna höll halvön fram till den 5: e århundradet, när olika germanska stammar invaderade och erövrade området. I 6: e-talet ännu en germansk stam, kom visigoterna, i och återerövrade det mesta av det som idag är Portugal. I början av 8: e talet morerna kom in och tog mark från visigoterna . Många av dessa Goths flydde till norr för att planera ett motanfall och återta sin mark. Så småningom de flesta av länderna var återvinnas förenades olika riken, och Portugal slutligen förklarat vad de flesta anser vara dess moderna självständighet 1128, en oberoende formellt erkänd 1143. I mitten av 13-talet sista moriska fästen erövrades, förenande Portugal i en form som överensstämmer relativt nära samband med dess moderna gränser. I början av det 15-talet började portugisiska imperiet att stiga, fortsätter genom den 16: e och in the 17th century. Under denna period Portugal ökade sina territorier enormt, med utposter i Brasilien, Karibien, Indien, Moçambique, och många andra regioner i världen. Mer än bara erövrare inledde portugisiska imperiet även handel med länderna världen, inklusive Japan. Portugals handelsvägar utgjort ryggraden i ett imperium som snabbt blev en av de rikaste i hela Europa.

Från slutet av det 16th århundradet till mitten av 17th, var Portugal under inflytande från en spansk kung, efter en dynastiska kris hemma. Detta, tillsammans med konsekventa attacker av brittiska och nederländska på deras territorier utomlands, ledde till en nedgång i kraft den portugisiska imperiet. By the 18th century portugisiska styrka hade definitivt avtog, och även om monarkin hade återställts, skulle Portugal aldrig återta sin forna position i Europa. 1822 Brasilien påstådda oberoende, berövar Portugal dess mäktigaste landet utomlands.

År 1910 Portugal sveptes med demokratiska revolutionen, som ledde till skapandet av den första republiken, och en strid ström av anti-katolska handlingar och lagar. Detta första republiken varade i mindre än två decennier, innan en kupp ledde till bildandet av den andra republiken 1926, som snart skulle år 1933 bli den nya staten António de Oliveira Salazar. Denna nya stat var på många sätt en fascistiska en, och under andra världskriget lutade kraftigt till förmån för axelmakterna. Salazar's state var starkt diktatoriska, med brutala förtryck av oliktänkande, stark censur och val kontroller, och en militant attityd gentemot Afrika. Efter Salazar dog 1970 och hans efterträdare fortsatte att köra regeringen på ett liknande sätt. Det här hårt förtryck till slut ledde till Nejlikerevolutionen 1974. Denna revolution, för det mesta, utan blodsutgjutelse, och leds av vänstern i landet. Revolutionen genomfördes den tredje republiken, återinföra demokrati, ge självständighet till alla afrikanska kolonier av Portugal, och frige politiska fångar. Eftersom Nejlikerevolutionen Portugal har blomstrat, med ekonomin att snabbt återuppbygga och Portugal blir en del i många internationella organisationer, däribland Europeiska unionen.

Portugal är en underbar europeisk nation, med gott om besökare att göra. Stränderna är en särskild dra under sommarmånaderna, med miles från sand och klart vatten, och många kuststäder, som Lagos, med infrastruktur byggd för att stödja turister. Många UNESCO: s världsarvslista kan också hittas i hela landet, och landets katolska förflutna erbjuder en rad fantastiska arkitektoniska bedrifter. Kanske det bästa med Portugal, är dock den avspända livsrytmen och den äkta kärleken till goda saker som den portugisiska besitter. Fantastisk mat, fantastisk dans och vackra samtal väntar alla som besöker.

Flyg anländer dagligen i Lissabon från alla större flygplatser i hela världen, och bussar och tåg är ständigt resa till och från Spanien och övriga Europa.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.