Vad bör jag veta om Panama?

Panama är ett självständigt land som ligger i Centralamerika och hem till Panamakanalen. Geografi, ekonomi och människor i Panama göra det en fascinerande plats att utforska och besöka. Ett litet land är Panama bara 78. 200 kvadratkilometer (48. 591 kvadrat miles) på område och delar internatelever med Columbia och Costa Rica. Det finns ett antal brant bergskedjor i Panama, men områden nära kusten är ganska platt, består av slätter och böljande kullar. Regnperioden är från maj till januari, med ett allmänt klimat är oftast varmt och fuktigt.

Panamakanalen är de främsta kännetecknen för Panama och är den drivande kraften bakom den ekonomiska och politiska betydelse i detta lilla land. Kanalen i sig är en syntetisk farled som byggdes för att ge en kortare fartygens rutter från Stilla havet till Atlanten. Innan byggandet av Panamakanalen, krävdes stora fartyg för att gå ner hela Sydamerikas kust och upp på andra sidan för att transportera varor från den västra sidan av Nordamerika till hela den europeiska kontinenten.

byggdes kanalen mellan 1904 och 1914 av den amerikanska armén, enligt ett fördrag mellan Panama och USA som föreskrivs USA suveränitet över kanalen och det omgivande landskapet. Ett avtal undertecknades 1977 närmare en fullständig överlåtelse av kanalen och omgivande marker tillbaka till Panama den 1 januari 2000. Detta var en fredlig övergång och fick stort stöd.

Kanalen är en viktig komponent av ekonomiska framgångar i Panama, förutom en aktiv tjänst sektor som utgörs av banker, försäkringsbolag, hamnar container och turism. En utbyggnadsplan för kanalen att öka storleken på fartyg som kan använda kanalen kommer att resultera i ökade intäkter och handel. Denna plan presenterades för en folkomröstning och stöddes av personer med bred marginal.

Spanska är officiellt språk i Panama, men många är tvåspråkiga, talar engelska. Folket i Panama har en skattesats 92% läskunnighet, en 78 år medellivslängd och en spädbarnsdödlighet på 13 dödsfall per 1000 levande födda. De är huvudsakligen katoliker, med en liten minoritet av protestanter. De flesta människor är mestiser, som är en blandning av infödda indianer och vita, med minoritetsfolk västindier, kaukasier och Native indianer.

Panama är ett populärt turistmål, med de flesta besökarna koncentrerat till området kring Panamakanalen. Detta område är ett nav för tjänster, kulturella sevärdheter och restauranger. Den huvudsakliga dra är kanalen själv, med flera kryssningsrederier erbjuder resor bara för att uppleva det.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.