Vad bör jag veta om Nauru?

Republiken Nauru är en Micronesian ö nation. Vid 21 kvadratkilometer (8,1 kvadrat miles), är Nauru den minsta ön nationen och den minsta oberoende republik i världen. Det är också den enda republikanska stater i världen utan en huvudstad.

Nauru koloniserades först av Micronesians och polynesier minst 3. 000 år sedan. Det fanns traditionellt tolv stammar på ön, som nämns i 12-pointed star på landets nuvarande flaggan. Den första europé att besöka Nauru var kapten John Fearn, en Whaler, år 1798. Under de följande åren kom europeiska desertörer och kriminella att leva på ön, och Nauruans började handel inhemska livsmedel för skjutvapen och sprit. Dessa nya importen förvärrat en tribal krig som bröt ut 1878 och rasade i tio år, minskar befolkningen med omkring en tredjedel.

Den Nauruan Tribal tog slut år 1888 då Tyskland annekterade ön och förbjudna skjutvapen och alkohol. Nauru inrättades som en del av Tysklands Marshallöarna protektorat, och Nauruan King, Aweida, fick behålla sin auktoritet. Samma år, kristna missionärerna anlände till ön.

Nya Zeeland Prospector Albert Ellis upptäckt fosfat reserver Nauru år 1900, och Stillahavsområdet Fosfat bolaget slutit ett avtal med Tyskland om företaget får gruvan och exportera fosfat . Tyskland förlorade territorium Nauru under första världskriget, och ön blev ett mandat territorium som administreras av Storbritannien, Australien och Nya Zeeland. De tre länderna bildade British Phosphate kommissionen (BPC), som tog kontroll över fosfatutvinning, 1919.

Under andra världskriget ockuperades Nauru av den japanska, som deporterades 1. 200 Nauruans att arbeta i Chuuk öarna. Nauru befriades av australiska styrkorna 1945, efter tre års ockupation. Efter andra världskriget, FN utsedda Nauru som ett förvaltningsavtal, och Storbritannien, Australien och Nya Zeeland en gång delade administrativa rättigheter och skyldigheter.

Nauru blev självstyrande 1966 och blev självständigt efter ett tvåårigt konstitutionell praxis. Ägande av fosfat inlåning överförs till nationellt ägda Nauru Phosphate Corporation (NPC) 1970. Utarmning av fosfat reserver har lett till ekonomiska och politiska stridigheter på Nauru. Mellan 1989 och 2003, såg det land 17 förändringar i förvaltningen.

Även Nauru hade de högsta i världen per capita bruttonationalprodukt (BNP) i början av 1980-talet, nu har stora ekonomiska svårigheter. Centralbank är insolvent, och arbetslösheten är 90%. Nauru nu starkt beroende av ekonomiskt stöd från den australiska regeringen. I utbyte hus Nauru frihetsberövande centrum för dem som söker asyl i Australien.

Befolkningen Nauru är oftast inhemska, med 58% infödda Nauruans och 26% andra Pacific Islanders. Kineser och européer varje utgör åtta procent av Nauru befolkningen. Den största religionen är kristendomen och Bahai är en betydande minoritet religion. Den höga levnadsstandarden avnjutas i Nauru under 1970-talet och början av 1980-talet tyvärr bidragit till fetma, 90% av de vuxna är överviktiga. Detta har lett till omfattande hälsoproblem, anmärkningsvärda diabetes typ II, och en sänkt medellivslängd.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.