Vad bör jag veta om Marocko?

Marocko, eller Marocko är ett nordafrikanskt land med kuster i Medelhavet och Atlanten. Den marockanska kusten innehåller också en anslutning till Gibraltar sund, en samling vatten som skiljer Medelhavet och Atlanten. Gibraltar sund skiljer Marocko från Spanien, som är i norr.

Marocko också gränsar till Algeriet. I storlek, Marocko är något mindre än delstaten Kalifornien. Arkeologer har bekräftat att delstaten dagens Marocko har varit bebodd i minst 10. 000 år. Detta har bekräftats av reliker från en Kaspiska kultur som har hittats. Den Marocko regeringar är en de jure konstitutionell monarki. Även om det finns ett valt parlament i regeringen, kungen av Marocko har stormakter. I själva verket kan han upplösa den nuvarande regeringen på att om han så önskar. I marockansk lag, politiska partier och grupper som motsätter sig regeringen är lagliga. Flera av dem har bildats och är aktiva. Det finns en debatt om huruvida Västsahara, ett mycket glest befolkat område, bör stå under kontroll av Marocko eller inte. Eftersom ett eldupphör som sponsrades av FN 1991, Marocko och befrielserörelsen Polisario har delad kontroll över regionen. Marocko dock kontrollerar en större portion.

Även om Marocko ligger i Afrika, är det enda land på kontinenten som inte är medlem i Afrikanska unionen. Däremot har den många politiska tillhörighet. Marocko är medlem i fransktalande Islamiska konferensen, Medelhavsdialogen gruppen och Arabförbundet. Det är också en allierad till USA även om det inte medlem av Nato.

Marocko har en intressant kulturhistoria och har utvecklat en intressant litterär gemenskap. Under 1950 och 1960 blev landet en populär destination och konstnärlig fristad för många författare. Några kända författare som besökt eller bosatte sig i Marocko är Tennessee Williams, William S. Burroughs och Paul Bowles. Sedan dess har marockansk litteraturen blomstrade.

Leila Abouzeid, Fouad Laroui, Tahar Ben Jelloun, Mohamed Choukri, Mohammed Berrada, och Driss Chraïbi är viktiga marockansk författare. Det finns ett antal olika språk som talas i Marocko. Därför är den litteratur skriven på arabiska, berbiska, franska och av lokala författare.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.