Vad bör jag veta om Manila?

Staden Manila är den officiella huvudstaden i Filippinerna. Det är också den största staden i landet och har en befolkning på omkring 1,5 miljoner trängs på en yta av 23,95 kvadrat miles (38,55 kvadratkilometer), vilket gör den till den mest tätbefolkade staden i världen. Det är en av de större städerna i Sydostasien. De officiella språken är filippinska och engelska.

Filippinerna är ett tropiskt land, och på grund av dess läge i förhållande till ekvatorn, är Manila's temperaturområde mycket liten. Det blir sällan mycket kallare än 77 grader Fahrenheit (25 grader) och inte mycket varmare än 92 grader Fahrenheit (33 grader Celsius). Manila är beläget i Luzon, Filippinerna största ö, och avgränsas av Manila Bay till väster, och Laguna de Bay i sydöst.

Staden Manila är en del av det större Manila-området, även kallat Metropolitan Manila eller Metro Manila, annars känd som National Capital Region. Även staden Manila kan vara Filippinernas huvudstad på papperet, har Metro Manila fattats långt över den roll i praktiken. Några av landets platser i regeringen ligger utanför själva staden men inom den högre Manila området: överhus valperioden (senaten) är Pasay City, och underhuset (House of Representatives) ligger i Quezon City.

Intressant nog, när filippiner säga att de är från Manila, betyder det oftast att de är från Metro Manila, och kan vara bosatt i någon av sina sexton städer. Metro Manila är den kulturella, utbildningsmässiga och ekonomiska centrum i landet. Alla de bästa skolorna och universiteten, ledande företag, de multinationella företagen, liksom förlags-, TV och film industrin, har sitt huvudkontor inom denna region. Tusentals hoppfulla göra vandringen från olika provinser landsbygden till huvudstaden hela tiden, i ett försök att göra något av sig själva, och, vanligtvis för att lyfta deras familjer ur fattigdom.

>

Manila, därför är den ökända smältdegel av Filippinerna. Olika Filipino kulturer destilleras, och blandas med århundraden av spansk kolonisering, årtionden av amerikanska ockupationen, och några år av japanska invasionen. Det är hem för ättlingarna till de första bosättarna malajiska, etniskt kinesiska köpmän, spanska mestizo familjer kvarleva från kolonialtiden, och ett inflöde av koreanska och västerländska utomlands, som alla lever tillsammans i relativ harmoni.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.