Vad bör jag veta om Malawi?

Republiken Malawi är ett land som ligger i sydöstra Afrika. Tidigare kallat Nyasaland, Malawi gränsar till Zambia, Tanzania och Moçambique. Landet är en av Sydöstra Afrikas mest tätbefolkade områden. Dess huvudstad Lilongwe, är hem för mer än 400. 000 människor. Dock är Lilongwe inte den mest tätbefolkade staden i Malawi, som Blantyre är hem för mer än 600. 000 människor.

Malawi värd den tredje största sjön i hela Afrika, kallas Malawisjön eller Lake Nyasa. Faktum rankar denna sjö nummer 10 i storlek i hela världen. Den står för ungefär 1 /5 av Malawis område. Landet är också känd för Great Rift Valley, som sträcker sig vertikalt genom dess territorium. Det är inom denna djupa ficka som Malawisjön körs.

Subtropiskt väder markerar landets klimat. Den har en bestämd regnperiod som sträcker sig från november till april. Men från maj till oktober, ser landet mycket litet att inget regn. Oktober till april är varmt och fuktigt, särskilt längs sjön, i Lilongwe, och inom Nedre Shire Valley. Andra delar av landet ser varma temperaturer, men mindre värme och luftfuktighet, från oktober till april.

Juni-augusti ger varma temperaturer i området kring sjön och långt södra delen av landet. Resten av landet ser dock ganska kyliga temperaturer på kvällarna och in på natten. Under denna tid, temperatur intervall från 41 till 57 grader Fahrenheit (5 till -14 grader Celsius). Såvitt utomhus beträffar har Malawi sitt eget system för parker. Den har fem nationalparker i alla.

Malawis befolkning är huvudsakligen fattig, ett problem som har en katastrofal inverkan på förväntad livslängd. Tråkigt nog är medellivslängden för en infödd Malawi bara 36,5 år. Detta beror delvis på bristen på rätt kost, dålig tillgång till medicinsk behandling, och låg medelinkomsten för landets medborgare. En del människor tror att den låga medellivslängden också kan hänföras till missbruk av donationer från andra länder. Dessutom är det omöjligt att förbise spridningen av hiv /aids som en av orsakerna till den lägre medellivslängd.

Situationen för barn är lika dyster. Malawis barn dödligheten är ca 103 per 1000 barn. Från och med 2003 fanns det mer än en miljon föräldralösa barn i landet. Många av dessa barn förlorat sina föräldrar i aids. Förutom sjukdomen kan landets barn och vuxna inte undgå att påverkas av den hungersnöd som har upprepade gånger blödde landet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.