Vad bör jag veta om Kuwait?

Kuwait är en liten Middle Eastern nation. Det omfattar 6. 880 kvadrat miles (17. 800 kvadratkilometer), vilket gör det lite mindre än delstaten New Jersey. Landet gränsar mot både Irak och Saudiarabien. I slutet av 1600-talet ett antal små klaner av de stora "Anizzah klanen började migrera från Nejd i centrala Saudiarabien, till stranden vid Persiska viken. Även denna region var redan något lösas av Bani Khalid som styrde östra Saudiarabien, det fanns gott om utrymme för den nya klanen. I början av 1700-talet dessa klaner gick samman och bildade en stam som kallas Bani Utab. Den Bani Khalid bevarat freden i regionen, och höll mest på öknar, vilket gör att Bani Utab att fokusera på hamnar och utveckla sin maritima färdigheter. Den Bani Utab använt sina ideal plats att växa en betydande handel med kultur, handel med pärlor, datum, trä, kryddor och kaffe.

Denna tidiga kolonier styrdes av en medlem av al-Sabah familj, som valdes av andra viktiga medlemmar i samhället. Varför al-Sabah familj fått så mycket prestige och makt så tidigt och höll den, är en fråga om en viss debatt, men det var troligen ett resultat av många faktorer, inklusive kontroll av beskattningen över öknen, deras kända diplomatiska skicklighet, och skickligheten med administration.

Under de kommande två generationer Sabah familjen konsoliderat sin makt i Kuwait, genom att flytta mer av den sfär av traditionell öken Shaikh och mer till ett stillasittande härskare. Även om handlarna fortfarande hade en hel del makt i Kuwait var Sabah familjen relativt säker i sin dominans på den politiska sfären.

Osmanska riket slutligen tog kontrollen över Kuwait, tillsammans med de flesta Mellanöstern . Under den ottomanska tiden var Kuwait tekniskt styrde från sätet i Basra i Irak, men i praktiken varit ganska självständigt. Detta pågick till i slutet av 19th century, då ottomanerna började tryck Kuwait att bli mer direkt under deras styre. I det här mitt i detta, mördades den härskande Sabah hans halvbror, som tog ledningen i Kuwait. En sådan ledare, Mubarak, förhandlat med britterna att minimera Ottomanska kontroll över landet. Genom en rad avtal han i huvudsak är riktade Kuwait utrikespolitik över till Storbritannien i utbyte mot brittiska skydd och personliga inbetalningar till Sabah familjen. Under denna tid Kuwait ändå förblivit en ottomanska område, ett tillstånd som varade fram till slutet av första världskriget, då det blev ett brittiskt protektorat.

På 1930-talet, efter uppfinningen av konstgjorda pärlor, Kuwait ekonomi kollapsade helt, och under loppet några år gick från att vara en relativt rik köpman nation till att vara en av de fattigaste länderna i regionen. För de kommande två decennierna Kuwait skulle kämpa med fattigdom, före upptäckten av olja skulle göra den till en av de rikaste nationerna i hela Mellanöstern.

1961 Kuwait beviljades slutligen självständigt från Storbritannien. På den tiden Irak anspråk på Kuwait, trots att den hade tidigare accepterat de gränser som hade upprättats 1913, och igen, om det uppnått sin egen självständighet 1932. I början av 1980-talet stödde Kuwait Irak ekonomiskt i sitt krig mot Iran, som Kuwait var orolig för det nya ledarskapet i Iran. Några år senare Irak skulle invadera Kuwait, en gång åter bekräftar sin tidigare anspråk på äganderätt. Irak erövrade Kuwait, och höll den i ungefär sex månader innan det befriades av amerikanska trupper.

Kuwait är en underbar plats för resenärer att få sina fötter våt i Mellanöstern, så att säga. Säkerhetsläget är ganska stabil, till skillnad från många av sina grannar och sin enorma oljetillgångar, lyckades relativt rättvist av den härskande Sabah familjen, göra för en god infrastruktur och bekväma hotell. Nationen har ett mycket vänskapliga förbindelser med USA och västvärlden i allmänhet, och den berömda Mellanöstern gästfrihet är väldigt tydligt här.

som flyger till Kuwait är förvånansvärt dyrt, men du kan hitta flyg från många stora internationella knutpunkter via Kairo och Egypten.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.