Vad bör jag veta om Kroatien?

Kroatien är ett land på Balkan i södra Europa längs Adriatiska havet. Med omkring 4,5 miljoner människor, det är befolkat av kroater och en stor serbisk minoritet. Folket i Kroatien är huvudsakligen kristna och muslimer, och har plågats av krig och erövringar för mycket av sin historia. Landet koloniserades av kroater i det sjunde århundradet, var en del av Jugoslavien under större delen av 1900-talet och förklarade sig självständigt från det forna Jugoslavien 1991, efter störtandet av det kommunistiska Sovjetunionen.

gränsar till Ungern och Serbien i norr, Bosnien och Hercegovina i öster och Montenegro i sydost, funktioner Kroatien full gränsar till Adriatiska havet på den västra. Med en yta på 21. 851 kvadrat miles (56. 594 kvadratkilometer), är det land som genomkorsas av Dinariska Alperna, och består av tre regioner: Kroatien-Slavonien, Dalmatien och Istrien. Landet visar många viktiga hamnar på dess västra kust, två framstående floderna Sava och Drava, och ger enkel åtkomst till Medelhavet och den italienska kusten.

Nittio procent av befolkningen i Kroatien är katoliker, med ett officiellt språk i Kroatien och en parlamentarisk republik regering. Landet är körde av en president, en premiärminister och en president av parlamentet. För sin ekonomi, beroende Kroatien på tjänstesektorn, framför allt varvsindustrin, livsmedel och kemikalier. Jordbruket i landet funktioner vete, korn, frön och frukter, och timmer är också framträdande i stora delar av landet är hissad i skogarna.

Kroatien grundades av dess naturliga kroater i början av det sjunde århundradet, och blev en medeltida hertigdöme under året 852, innan det godkänts av den romersk-katolska påven i 879. Landet upphöjdes till ett rike i 925 och förenades med Ungern 1102. År 1527, efter slaget vid Mohacs stämde Kroatien med det Habsburgska kejsardömet Ungern i ett gemensamt försvar union, där de förblev tills landet blev självständigt från Österrike-Ungern efter första världskriget 1918.

Efter 1918, Kroatien blev en del av kungariket Jugoslavien. År 1991, men höll landet sitt första demokratiska val och därigenom frigjort sig av regeln i fd jugoslaviska stater, och officiellt blev Kroatien. För de kommande fyra åren, det kroatiska självständighetskriget härjat landet som kroaterna kämpade serber som bor i landet och dödade många av befolkningen och tvingade många andra att fly landet. Eftersom Kroatien har erkänts av både FN och EU.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.