Vad bör jag veta om Kenya?

Kenya är ett stort land, som gränsar till Indiska oceanen på Afrikas östkust. Det omfattar 224,000 square miles (580. 000 kvadratkilometer), vilket gör det ungefär dubbelt så stora i Nevada. Den gränsar till Etiopien, Somalia, Sudan, Tanzania och Uganda.

Historien om förhistoriska människan kan hittas i Kenya, med fossil av Homo habilis anor från 2,5 miljoner år. En snar lösning i Kenya började omkring 2000 f. Kr. , och omkring 100 e. Kr. både perser och araber började reglera området. Runt denna tid både Bantu och Niloter människor började bosätta sig i området, utgör kärnan etnisk mix som består av landet i dag.

Den portugisiska flyttade in i området på 1500-talet, till stor del ersätter den arabiska handelsstationer längs kusten. I slutet av 1800-talet, det tyska kejsardömet gjorde anspråk på kustområdena senare befraktning dem till Brittiska Östafrika Company, och så småningom handel dem till det brittiska imperiet. Reglerandet av interiören började inte på allvar förrän 1906 då den första sporre för den planerade Uganda Railway slutfördes, trots motstånd från lokala grupper. Av 1920-talet Kenya hade skiftat från att vara ett protektorat till att bli en officiell kronkoloni, vilket möjliggör mycket mer direkt deltagande av de vita nybyggarna i området. I början av 1952 Kenya, in i en revolt mot british, främst fokuseras kring Mau mau-upproret. Av 1963 hade Kenya blev självständigt, med en demokratisk representation på plats. Detta skulle pågå till 1982 då författningen ändrades för att göra regeringen ett enpartisystem. Den enpartisystem varade i nästan ett decennium, tills det upphävdes 1991, vilket möjliggör för flera parter att göra upp i regeringen. Från 1978 till 2002 i landet leddes av en enda ordförande, Daniel arap Moi, tills nya begränsningar av mandatperioder nekats honom från att köra igen.

Kenya är hem för många olika kulturer, däribland många som bor relativt nära sina traditionella livsstil. Det finns 42 särskilda stammar i Kenya, alla med sina egna kulturella övertygelser och praxis, och hitta ett samlande tema kan vara svårt. Den överlägset mest kända gruppen är den Masai. Denna stam, på grund av sina kläder igen och tullen, har blivit populär i skildringar i hela västvärlden, och en betydande turistindustri har byggts upp kring deras kultur.

Kenya är ett fantastiskt land, med en fantastisk historia och en mängd kulturella och naturliga underverk. På något äventyrliga resenären, Kenya erbjuder obegränsade möjligheter till utforskning. Många av de största och mest förbluffande viltreservat på jorden finns i Kenya, med alla de stora spelet många människor förknippar med Afrika. Vackra stränder och dykning i landets omfattande korallrev väntar också resenärer. Och det kulturella arvet från Kenya har gjort att många ruiner från swahili kulturer, inklusive storstad komplex. Även banditer kan vara ett problem på vissa områden-främst längs gränserna till Somalia, Sudan och Etiopien-så länge du reser med en respektabel guide bör du vara säker. Att ta sig till Kenya är lättare än att ta sig till största delen av Afrika, flyg anländer till Nairobi dagligen från de flesta större amerikanska och europeiska städer. Gång i Kenya, är det lätt att flyga till resten av östra Afrika också, så Nairobi fungerar som ett slags nav för regionen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.