Vad bör jag veta om Jemen?

Yemen, eller Al-är Jumhuriyah al-Yamaniyah, ligger i Sydvästasien, bredvid Saudiarabien och Röda havet. Förutom den huvudsakliga territorium, Yemen består också av ett antal öar som är spridda över hela arabiska havet och några av dem är relativt långt från Jemen. Jemen är ett geografiskt lapptäcke, med en stor del av öken i norr och vita stränder i söder. Ytterligare kusten ger stranden vägen till myrar, och slutligen till höga platåer och laguner.

Jemen har över 20. 000. 000 invånare utspridda över en yta något större än delstaten Kalifornien. Den har också en nativitet så hög som de fattigaste och minst utvecklade länderna i Afrika, och en liknande BNP på $ 90 $ 0 (USD). Kvinnors rättigheter är nästan obefintlig i Jemen, och medan det är vanligare bland kvinnor att ha hög utbildning är det även lagligt för dem att gifta sig efter nio års ålder. Fattiga familjer, i synnerhet insistera på deras döttrar att gifta sig så snart som möjligt, eftersom detta innebär en ekonomisk lättnad för familjen. Eftersom kvinnor gifta sig så ung och att preventivmedel inte är utbredd, bär den genomsnittliga kvinnan sju barn. Våld mot kvinnor, religiösa minoriteter funktionshindrade och barn rapporteras vara utbredd i Jemen och blir svårare att kontrollera. Det finns ingen pressfrihet och tortyr är en acceptabel metod i Jemen officiella myndigheterna för att få information eller straffa brottslingar.

Yemen är en av de äldsta bebodda nationer i världen. Det var redan ett blomstrande kommersiellt centrum i det nionde århundradet f. Kr. och fram till 12-talet e. Kr. , var det också en av de rikaste områdena i Mellanöstern. Ockuperade av Osmanska riket och därefter av britterna, Yemen fick bara självständigt 1962. Under de senaste åren har Yemen gjort mycket för att anamma den moderna världen. Engelska lärs ut i skolorna tillsammans med arabiska, som är det officiella språket, men medierna är strikt kontrollerade, och tillgång till västerländsk kultur är liten eller ingen. Läskunnigheten är cirka 50 procent, av vilka kvinnorna utgör endast en mycket liten del.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.