Vad bör jag veta om Guyana?

Guyana är ett medelstort land i Sydamerika. Det täcker 83. 000 kvadratmeter miles (215. 000 kvadratkilometer), vilket gör det lite mindre än delstaten Idaho. Det gränsar till Brasilien, Surinam och Venezuela, och har kust längs Atlanten.

Guyana, liksom stora delar av norra Sydamerikas kust, avgjordes genom Warao, Västindien och Arawakiska folk långt innan ankomsten av européerna. Även om dessa grupper förstördes till stor del av europeiska erövringen, litet antal kvar. Guyana sågs första gången av européer på 1499, när Amerigo Vespucci, efter vilken Amerika heter, började karta kusten. Medan några små portugisiska och spanska bosättningar bildades under dessa tidiga år, varade sällan länge. Den holländska först bosatte sig i Guyana i slutet av 16th century, fastställer sina första väpnade fästning på 1620-talet. Även den brittiska fast vissa delar av det som nu Guyana, kontrollerade holländska majoriteten i regionen, med det brittiska lösa mer i vad som nu Surinam. Den nederländska höll på till Guyana fram till slutet av 18th century, när britterna erövrade hela kolonin. Den nederländska återtog den för ett år innan den återfick brittisk kontroll, den här gången uppmärksammar att befästa sitt ägande av marken.

slaveriet avskaffades i delar av British Guyana i detta skede, även om den förblev i full kraft i andra regioner fram till 1834. Efter avskaffandet av slaveriet i hela Guyana, och den efterföljande flyr av frigivna slavar i det inre av regionen, den brittiska importerat stora mängder östra indiska arbetstagare. Detta var jämförbar med situationen i Surinam, där en stor del av befolkningen utgörs av ättlingarna till dessa ostindisk arbetare, liksom arbetare från Portugal och Kina.

Guyana började gå mot självständighet vid ungefär samma tidpunkt som andra länder i regioner, skapar man i början av 1950-talet och formulera ideologier för staten som ännu skulle komma. Det härskande ideologi, verkade dock vara ledande på ett spår mot marxismen, vilket lett till oro både i Storbritannien och USA. Den brittiska avbröts därför konstitutionen 1953 och skickade in trupper för att säkerställa att kommunismen grupper inte ta makten i landet. I början av 1960, fortsatte Guyana utvecklingen mot självständighet, vilken slutligen uppnåtts under 1966, efter en omtumlande tid då amerikanska och brittiska arbetat för att destabilisera landet för att minska påverkan av den marxist-lutande People's Progressive Party (PPP). Grundaren av PPP, Forbes Burman, valdes till premiärminister, och styrde landet med järnhand först. 1980 landet antagit en ny konstitution, som förklarade att staten skall kunna övergå från kapitalistiska staten till en socialistisk stat, och gör Burman till verkställande direktör.

Burman avled 1985, efter mer än 20 år vid makten. Hans efterträdare började flytta landet bort från socialismen, och löste många av Burmans auktoritära politik. År 1992 Guyana höll vad hälsades allmänt som den första verkligt fria val sedan dess självständighet, och landet har sedan dess fortsatt att vara relativt demokratiska och öppna i sin politik.

brottslighet kan vara något av ett problem i Guyana för resenärer och turister rekommenderas att skydda sig mot kidnappningar och stöld. Den mark som gör upp om dessa faror, dock med några av de mest orörda och naturskön inställningar kvar på jorden. Vattenfall återfinns överallt Guyana, varav vissa är lätt i kör för det mest imponerande på planeten. Kaieteurfallet, med sina 820 fot (250m) droppe och 330 fot (100m) bredd, rival Victoria och Niagara för blotta mängden rörligt vatten. Byn Surama är också en höjdpunkt Guyana, där hyddor byggda i traditionell stil erbjuds som boende för turister. Guiderna är runt för att ta besökare paddling och vandring, och på natten kan de delta i en traditionell måltid och titta på dans och sång. Totalt sett är Guyana ett bra resmål för dem som är villiga att åka en bit bort från stigen, och med deras inriktning på ekoturism, är den infrastruktur som sannolikt kommer att fortsätta att förbättras.

flyger till Guyana innebär vanligtvis kommer antingen genom en karibisk ö eller från närliggande Venezuela och Surinam, även om den direkta flyg lämnar från några amerikanska städer. Crossing landvägen kan ske från Brasilien, men på grund av gränskonflikter med Venezuela inga korsningar är tillåtna där.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.