Vad bör jag veta om Ghana?

Ghana är ett land i västra Afrika, med dess södra gräns bildas av Guineabukten. Cote d'Ivoire ligger i väster, Burkina Faso i norr och Togo i öster. Kapitalet är Accra. Landets officiella namn är Republiken Ghana, och det är en konstitutionell demokrati. Ghana bildades 1957 av en sammanslagning av Togoland förtroende territorium med den brittiska kolonin i Gold Coast, och var den första av de länder söder om Sahara att bli oberoende. En rad statskupper följde, med en ny konstitution 1992 återställa ett politiskt system med flera parter.

Uppskattningen av befolkningen i juli 2007 var 22. 931. 299. Det finns en mycket hög risk för smittsamma sjukdomar, och den förväntade livslängden vid födseln är 59,12 år. Av läskunnigheten var mindre än 58 procent, från och med 2000. Även om engelska är det officiella språket i Ghana, mindre än 36 procent av människor talar det. Den andra stora språken omfattar Asante, Ewe och Fante.

Ghana lider både av torka och vattenföroreningar hotar dricksvattenförsörjning. Mellan avskogning, som förstör livsmiljön, och tjuvskytte är vilda djur hotas. Överbetning och erosion är också frågor.

jordbruksprodukter i Ghana innehålla jordnötter, sheanötter, kassava, kakao, ris, kaffe, bananer och majs samt timmer. De branscher ingår guldgruvor, aluminium smältning, tillverkning och bearbetning av livsmedel. Ghanas främsta export partner är Nederländerna, Storbritannien, USA, Spanien, Belgien och Frankrike, och de råvaror man exporterar innehålla guld, kakao, timmer, tonfisk, flera malmer och diamanter. Den primära importera partners, från vilka Ghana inköp anläggningstillgångar, olja och mat, är Nigeria, Kina, Storbritannien, Belgien, USA, Sydafrika och Frankrike.

Livsmedel vanligt i Ghana är:

Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.