Vad bör jag veta om Eritrea?

Eritrea är ett litet land i östra Afrika. Det täcker 45. 400 kvadrat miles, vilket gör det lite större än staten Ohio. Det gränsar till Djibouti, Etiopien och Sudan, och har kust längs Röda havet.

Förfäderna till moderna människor har varit i Eritrea under miljontals år. Folk hade bosatt sig längs Röda havet, Mare Erythreum på grekiska, eller hav Eritrea, så långt tillbaka som den 3: e årtusendet f Kr. I den 8: e århundradet f. Kr. Konungariket D'mt uppstod i området som nu är Eritrea, och kom så småningom under kontroll av Konungariket Aksum, tillsammans med mycket moderna Etiopien.

Konungariket Aksum avtog i 7: e århundradet, med tanke på allt starkare islamiska makt. Genom den 9: e århundradet hade försvagats till den punkt där det erövrades av den judiska drottningen Gudit. De norra delarna av Eritrea föll till Yemen och andra islamiska härskare. I mitten-16th century ottomanerna erövrade stora delar av Eritrea, dom i norr och väster tills de passerade dem till Egypten i mitten av 19. talet. Italienarna fick kontroll över dessa anläggningar i slutet av-19-talet från egyptierna. Under de följande åren, efter döden av kejsaren av Etiopien, italienarna sprida längre söderut, återerövra den södra delen av Eritrea och bildar en sammanhängande koloni.

Under de första decennierna italienarna var relativt välvillig härskare till att bygga upp infrastruktur och möjliggör infödda eritreaner ta del i den offentliga sektorn. När fascisterna tog makten i Italien, men attityden till Eritrea förändrats drastiskt, med rasistiska agendor tar i förgrunden, och brutalitet blir normen.

britterna tog över förvaltningen av Eritrea efter italienska nederlaget i andra världskriget. Efter kriget, USA och Storbritannien både förespråkade avgivit Eritrea Etiopien, hade i utbyte mot stöd Etiopien gavs under kriget. 1952 en författning för Eritrea har ratificerat, och Eritrea och Etiopien anslöt sig som en federation.

Under nästa årtionde Etiopien skulle undanröja många av de rättigheter Eritrea hade beviljats, undergräva självständighet och demokrati, som ersätter eritreansk kulturella symboler med dem i Etiopien, förbjuda användningen av flaggan, och ersätta det nationella språket med amhariska. Början på 1960-talet började Eritrea att kämpa för sin självständighet, med hjälp av vapen och pengar från Syrien och Irak. Inbördeskriget fortsatte efter kejsaren avsattes och ersattes med den marxistiska Derg regeringen. I slutet av 1970-talet eritreaner verkade redo i utkanten av att vinna kriget och kör Etiopien från sin mark. Sovjetiska bistånd till Etiopien hjälpte dem att återhämta sig, emellertid, och kriget fortsatte att dra på för det kommande decenniet. I slutet av 1980 Sovjetunionen, har sådana interna problem i sin egen upphörde att ge bistånd till Etiopien, och den etiopiska position rasat.

1993, mer än fyrtio år efter det att landet gavs först till Etiopien trots en önskan om suveränitet, uppnås Eritrea slutligen självständighet. Sedan självständigheten har landet har drabbats av ett antal interna problem, inklusive slutna val som ser ut att vara orättvist, mediecensur, svår religiös förföljelse, och fängslandet av politiska meningsmotståndare.

Situationen i Eritrea är inte idealiskt för turister, men det är hanterbart för dem som vidta försiktighetsåtgärder. Undvik gränsen till Etiopien helt och noga på utstationerade tecken, som områden med tung minor är markerade. Staying till större städer är nog en bra idé, och så både Keren och Asmara göra främsta resmål, med avslappnad atmosfär och vacker arkitektur. Ruinerna av Qohaito, som går tillbaka till Konungariket Aksum, är väl värt att se, samt att erbjuda några fantastiska arkitektur som sträcker sig över århundraden.

Flyg anländer Eritrea vecka från ett antal europeiska knutpunkter, liksom en handfull flygplatser i Afrika och Mellanöstern. Gränserna mellan både Sudan och Etiopien är inte rekommenderas för land resa, men Djibouti gränsen är nu öppen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.