Vad bör jag veta om Ecuador?

ligger i den västra regionen i Sydamerika, Republiken Ecuador gränsar till Colombia, Peru och Stilla havet. Det anses vara en demokratisk republik. Ecuadors territorium omfattar Galapagosöarna. Landet har fått sitt namn från ekvatorn, som den faktiskt sträcker det. Dess spänner landa mer än 250. 000 kvadratkilometer (155,3 miles).

Ecuadors huvudstad är Quito. Staden ligger i Sierra regionen och är hemma i provinsen Pichincha. Fast det har status som huvudstad, kan Quito anspråk på att vara den största staden. Guayaquil, av Guayas provinsen, är nummer ett i detta avseende.

Ecuador är geografiskt avgränsade av tre olika regioner: kusten, Highlands och öst. The Coast ingår Stilla kusten medan höglandet omfatta högt belägna mark som går vertikalt genom mitten av landet. Andernas bergskedja är en del av höglandsregionen. Östra består till stor del av Amazonas, som tar upp nästan hälften av landets totala mark. Dessutom finns det Región Insular, bestående av Galapagosöarna, de sitter i väster, ca 620 miles (1000 kilometer) utanför kusten till republik.

Ecuadors historia går tillbaka ända till 3500 f. Kr. Eftersom de tidigaste gånger, det har varit hem för många civilisationer, inklusive de Valdivia, Quitus och Canari civilisationer. Varje civilisation var unik för sin arkitektur och keramik. Båda hade också sin egen religion. Så småningom erövrades Canari civilisation som Inkorna. Med tiden blev hela regionen en del av Inca Empire. I 1531, spanska conquistadorerna anlände i Ecuador för att se inbördeskrig rasade hela Inca Empire. Så småningom, koloniserade Spanien regionen. Under tidiga spanska koloniseringen, drabbades ursprungsbefolkningen i Ecuador från sjukdom som dödade många av dem. Ofta tvingades de infödda människor till arbete för colonisten hyresvärdar. Dock tog det nästan 300 år för landet att göra ett allvarligt försök för självständighet mot Spanien. Den 9 oktober 1820, blev Guayaquil självständigt från Spanien. Däremot har resten av landet inte dela samma öde. Det tog nästan två år för resten av landet att få sin frihet. Den 24 maj 1822, Ecuador, i sin helhet, fick sin självständighet genom att besegra spanjoren rojalistiska styrkorna vid en strid nära Quito. Vid denna tid blev landet en del av republiken Gran Colombia, och det var inte samma status som en separat republik fram till 1830.

Under åren fick Ecuador en stor del av instabilitet på grund av ledarskap och territoriella tvister. Det fanns en hel del oroligheter som ledde till krig. Landet drabbades också ekonomiska problem beror delvis på den misskötsel av landets tillgångar och skulder. Även om landet har haft tre ordförandena utses genom demokratiska val, varken presidenten har lyckats avsluta sin fulla sikt.

Idag är Ecuadors regering flyktiga. Emellertid är dess regering inrättas för att ge fyra år för ordförandeskapet och vice ordförandeskapet. Dessa villkor skall delges samtidigt. Detsamma gäller för medlemmar i kongressen. En president kan begära omval efter en mellanliggande sikt. Dock är lagstiftare inte behöver vänta på att prova för omval.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.