Vad bör jag veta om Djibouti?

Republiken Djibouti ligger i östra delen av Afrika. Ett litet land, spänner det bara 8. 958 kvadrat miles (23. 200 kvadratkilometer). Det är ungefär samma storlek som delstaten Massachusetts. Landet har franska och arabiska som sitt officiella språk, och dess huvudstad är också heter Djibouti. I juli 2007 beräknades Djibouti befolkning på mindre än 500. 000 personer.

Djibouti gränsar till Eritrea, Etiopien och Somalia. Den del av det land som inte gränsar till mark som är rörd av Röda havet och Adenviken. Landskapet är mestadels öken, men det finns platåer här och där, liksom höglandet.

Djibouti koloniserades gång av Frankrike, och blev självständigt 1977. Idag är det kategoriseras som en semi-presidential republic. Den har både en central regering och ett parlamentariskt system. Landet anses vara en enpartistat och sägs att domineras av folkpartiets Rally för framsteg. Dess lagar tillåter rivaliserande politiska partier, men Folkets Rally for Progress "håll sägs vara så komplett att ingen annan part står en verklig chans att vinna ett val. Den största religionen i Djibouti är islam. Varje stad är märkt med en egen moské. Islam utövas av cirka 94 procent av landets befolkning. De resterande sex procent är uppdelad bland andra religioner, med kristendomen är den mest praktiserade sekundära religion.

Folket i Djibouti klä bo bekvämt i landets varmt och torrt väder. Men Don bomull kläder som går över axlarna, liknar romersk toga. De bär också duk som är virad runt kroppen, sträcker ner till knäna. Kvinnor är oftast klädd i lång kjol, och gifta kvinnor lägga till sina traditionella Djibouti klädsel genom att täcka sina huvuden med tyg. Ibland har de även använda tyg för att täcka hela kaross.

De flesta av människorna i Djibouti bebor dess huvudstad. Normalt är de engagerade i service-arbete. Resten av befolkningen är nomadiserande herdar. Landets medborgare har begränsad tillgång till färsk frukt och grönsaker, eftersom det finns mycket lite regn. Som sådana dessa livsmedel måste importeras.

Det finns två huvudgrupper av människor i Djibouti, Afar och Issa på somaliska. De är dock inte landets enda invånare. Landet erbjuder även ett hem för ett mindre antal européer och araber. Det finns även en liten population av etiopierna.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.