Vad bör jag veta om Cypern?

Republiken Cypern är en ö land som ligger i Medelhavet. Placerad i södra delen av Turkiet, är det en av de största öarna i regionen, med ett rykte som ett populärt turistmål. Cypern brukade vara en brittisk koloni, men blev självständigt 1960, uppnå Commonwealth-republik status ett år senare. Landet gick med i Europeiska unionen 2004.

Cypern går tillbaka till förhistorisk tid, och forskarna tror att dess tidigaste mänskliga närvaron fanns på ön Aetokremnos. Från upptäckter på denna plats, har forskarna kunnat dra slutsatsen att tidiga invånarna på ön var jägare /samlar. Under många år, sprids folk ute på Cypern, och olika civilisationer och kulturer uppstått. Ön landet styrdes av en rad olika länder vid olika tillfällen, bland annat Egypten och Persien, till slut hamna i händerna på det ottomanska imperiet.

1878 föll Cypern under det brittiska styret. Detta var resultatet av ett handelsavtal mellan Osmanska riket och Storbritannien. I utbyte mot britterna under rysk-turkiska kriget, gav det ottomanska imperiet kontrollen över ön till britterna. Detta var inte en smidig och okomplicerad förändring, eftersom det cypriotiska folket diade en önskan att vara förenat med Grekland. I själva verket var britterna bara kunde locka cyprioter att gå med i brittiska armén genom att lova dem denna enande.

Cyprioter skulle förbli otillfredsställd ganska länge. Det var inte förrän på 1950-talet som de kunde göra steg mot självständighet från Storbritannien. 1955 anlitade National Organization cypriotiska Fighters i väpnad strid med Storbritannien, som kämpar för att sätta stopp för kolonisering. Kampen varade fram till 1960, när Cypern blev självständigt. Det var dock misslyckats med att uppnå sitt bud för annekteringen med Grekland.

Turkiet invaderade ön 1974 och var framgångsrik i anspråk ungefär en tredjedel av ön. Många infödda cyprioter fördrevs som en följd av denna invasion, och en turkisk politisk närvaro bildades på ön. Under åren blev denna invasion och därav följande förändringarna en källa till spänningar mellan grek-och turkcyprioterna. I själva verket uppmanade den turkiska inrättat ett särskilt statligt organ, den turkiska republiken på norra Cypern.

Idag är Cypern fortfarande oberoende, med en regering som leds av en vald president. Varje ordförande serverar en period av fem år. Den har också ett representanthus och ett ministerråd som utses av presidenten. Ön har ett system med domstolar som används för att dockan rättvisa åt dess medborgare.

För besökare till Cypern, är det bäst att förbereda sig för ett Medelhavsklimat. Sommarmånaderna brukar vara extremt varmt medan vintrarna är våt med milda temperaturer som vanligtvis svävande mellan 44 och 59 grader Fahrenheit (fem till 15 grader Celsius). Somrarna är oftast torra. De är ofta präglas av torkan.

De flesta av människorna på ön är av grekisk härkomst. De utgör cirka 78 procent av befolkningen. Omkring 18 procent av befolkningen är turkiska. De flesta av öns medborgare tillhör den Lokala ortodoxa kyrkan på Cypern. Men majoriteten av turkcyprioterna är muslimer.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.