Vad bör jag veta om Colombia?

Republiken Colombia är ett land som ligger i Sydamerika. Placerad i den nordvästra delen av kontinenten, har Colombia både land och hav vid dess gränser. Från öster, landet aktier gränsland med Brasilien och Venezuela. Från sydväst är det rörd av både Ecuador och Peru. I den norra Colombia står Atlanten medan dess västra gränser beröring Panama och Stilla havet.

Colombia landareal omfattar ca 401. 042 kvadrat miles (1. 038. 699 kvadratkilometer). Landet är den fjärde i raden bland de största sydamerikanska länder och 26 i linje hela världen. År 2007 uppskattades befolkningen till 44. 227. 550. Dess huvudstad och största stad är Bogota, vilket betyder Capital District. Den här staden är inte bara den största i Colombia, men det är också den mest tätbefolkade.

Colombia var en gång en spansk koloni. Det blev självständigt från Spanien 1819, som ett resultat av insatser rebellstyrkorna. Men är Spaniens inflytande fortfarande tydlig i landet, eftersom spanska är dess officiella språk.

Vid ett tillfälle, Venezuela, Panama och Quito (Ecuador) var en del av Colombia, men Venezuela och Quito avskiljdes från landet 1830. Detta berodde på politiska och territoriella konflikter. Efter utbrytning, tog landet på namnet Nueva Granada . 1856 bytte man namn igen, blir Confederación granadina . Efter en period av inbördeskrig, ändrade sitt namn till Förenta staterna Colombia, slutligen fått på sitt nuvarande namn 1886.

Landet drabbades inre motsättningarna på 1800-talet, och dessa politiska kamper ibland utvecklas till fullskaligt krig. En av landets mest kända inbördeskrig var Thousand Days inbördeskrig som varade från 1899 till 1902. Detta krig ledde till uppdelningen av Institutionen för Panama 1903, samt dess etablering som en nation. Efter denna händelse blev inblandad i landet i ett krig med Peru som varade i ett år och gick in i en period som kallas La Violencia , som betyder The Violence, som varade från den senare delen av 1940-talet fram till början av 1950-talet , hantera blodiga konflikter över interna politiska strider.

Idag har Colombia en regering som innehåller en vald president. Det är fortfarande föremål, dock till blodiga konflikter. Nu, de tenderar att vara lägre intensitet och involvera rebellgrupper och milis. Landet lider också av konflikter kring korruption och droger. Den har ett utbrett rykte för mord, människorov, olaga substans produktion och missbruk av mänskliga rättigheter.

De flesta av landets befolkning är mestiser, som är en blandning av europeiska och indianska ras. Cirka 20 procent av befolkningen är europeisk medan 25 procent är mulatt, vilket innebär en blandning av afrikansk och europeisk. Resten av befolkningen är av afrikansk härkomst (fyra procent) eller zambos (tre procent), vilket är en blandning av afrikansk och indiansk härkomst. Pure indianer utgör endast cirka en procent av landets befolkning. De flesta av Colombias medborgare är romerska katoliker.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.