Vad bör jag veta om Belize?

Belize är ett litet land i Centralamerika. Det omfattar 8. 900 kvadrat miles (23. 000 kvadratkilometer), vilket gör det lite större än staten New Jersey. Det gränsar till Guatemala och Mexiko, och har kust längs Karibiska havet.

Belize har varit bebodd i tusentals år, och var en del av mayakulturen, som har sitt ursprung i norr, i Yucatan halvön. Maya praktiserade avancerade former av jordbruk och arkitektur, ger dem möjlighet att växa till en relativt hög befolkningstäthet för regionen. Den civilisation nådde sin höjdpunkt någon gång på 12 eller 13-talet, och sedan började sjunka, med många av de större städerna överges.

européerna fläckig Belize 1502, under en av Columbus resor. Ett decennium senare en grupp spanska sjömän vars skepp hade förlist uppspolad i Belize, där de togs tillfånga av Maya. Inga permanenta bosättningar bildades fram till mitten av 17th century, dock, och kontakt med Belize förblev intermittent fram tills dess.

Även om Spanien hade anspråk på Belize, och ville behålla kontrollen över hela regionen, det Empire gjorde bevilja avverkningskoncessionerna till britterna. Den brittiska började etablera läger hela Belize till skörd mahogny och logwood, befästa sina läger för att skydda sig mot attacker från ursprungsbefolkningen. Den brittiska fortsatte att expandera sin kontroll över regionen, ibland kolliderar med spanska bosättare.

I slutet av 18th century Spanien och Storbritannien gick i krig, och den spanska försökte fånga den brittiska lägren. Efter en veckas hårda strider besegrades spanska och brittiska anspråk på den mark på 10 september. År 1840 regionen förklarades kolonin Brittiska Honduras, och 1871 det blev officiellt en kronkoloni.

Belize förblev under brittisk kontroll i mer än ett sekel, och som en följd engelska var det primära språket . När Guatemala förklarades självständigt, började man hävda sin rätt till det territorium som nu Belize, skapar oro både bland medborgare och britterna. Regionen fick autonomi 1964, och utsågs officiellt Belize 1973, men fortsatte att vara en brittisk besittning. 1981 självständighet uppnåddes slutligen, efter en överenskommelse gjordes med Storbritannien för försvar mot Guatemala i händelse av en invasion. Guatemala vägrade att erkänna Belize fram till 1991, men inte fullfölja militära medel för förvärv av marken.

Belize har en livlig turistnäring, som beror på någon liten del till status av engelska som officiellt språk, vilket gör det önskvärt centralamerikanska destination för dem som inte talar spanska. Landet är mest känd för sina vackra vyer och prisvärda turistinfrastruktur. Lummiga tropiska skogar, majestätiska berg, gamla Maya-ruiner, och en härlig karibiska kusten gör den idealisk för dig som söker själva sinnebilden centralamerikanska semester. Förekomsten av engelska och låga kostnader i hela landet är bara grädde på moset.

Flyg anländer dagligen från ett antal nordamerikanska nav, och vissa flygplatser i Europa. Mindre lokala flygningar kommer också från grannlandet Guatemala. Kryssningsfartyg göra ibland hamn i Belize City och några andra kuststäder och personlig landvägen resa är möjligt, om än svårt, från Guatemala och Mexiko. Färdigförpackade bussresor direkt från USA via Guatemala, är mycket lättare, och mycket prisvärda.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.