Vad bör jag veta om Armero?

Armero är en stad i Colombia som utplånas från kartan efter ett förödande vulkanutbrott 1985. Ungefär 2 /3 av befolkningen på 30. 000 dödades, med vissa uppskattningar är ännu högre. Tragedin i vad som hände i Armero är att många forskare och tjänstemän är överens om att katastrofen kunde ha undvikits genom att evakuera staden. Armero används ofta som ett exempel för att illustrera behovet av effektiva system för tidig varning och protokoll evakuering i områden där vulkanisk aktivitet kan tänkas uppkomma. Den Nevada del Ruiz vulkan som orsakade olyckan vid Armero hade varit kända för att bryta ut innan, skapa flöden av vulkanisk aska och slam som kallas lahars. År 1595 utbröt vulkanen och dödade ett stort antal människor, och det gjorde samma sak 250 år senare. Redan 1984 upptäckte geologerna att vulkanen hade blivit mycket mer aktiva, skapa ånga explosioner och jordbävningar, och de varnade tjänstemännen att evakuera området.

förutsägelser om ett förestående utbrott nådde en topp i början av november 1985, men tjänstemännen fortsatte att konstatera att situationen var under kontroll, och medborgarna hade inget att frukta. Även om vissa människor gjorde lyssna på de uppenbara tecken och flydde området, många fler blev kvar, övertygad om att statliga tjänstemän visste vad de gjorde. När vulkanen bröt ut den 13 November, 1985, resultatet var en katastrof.

Utbrottet smälte vulkanen s isar, utlöser en lahar av vulkanisk aska, vatten och skräp som både var extremt varmt och mycket våldsamt. Den lahar störtade genom en damm i Lagunilla River, utlöser en översvämning som överväldigade staden Armero. Stora stenar slits från flodbädden rullade genom staden, krossar allt i sin väg, medan lahar deponerade lager av slam, aska och annat skräp på staden. När räddningspersonalen kom till staden, de förfärades uppges av kroppar av döda och skadade människor och djur på platsen. Om Armero hade en gång varit, det var en stor grumligt slätt prickade med hustaken. Offren blev instängda inne och under bråten, däribland en ung flicka som heter Omayra Sanchez, som blev en siffra av allmänintresset när räddningspersonal upptäckte att hon satt fast på ett sådant sätt att hon inte kunde dras ut. Efter tre dagar av mycket allmän ångest i ruinerna av Armero dog Omayra, och hennes fotografi lämnades runt om i världen.

Det sydamerikanska versionen av Pompeji gjort internationella rubriker både på grund av omfattningen av skadan och på grund av dess Möjligheter att förebygga. Många offentliga tjänstemän möter hård kritik i kölvattnet av Armero tragedi, vilket leder till reformer på det sätt att risken för ett vulkanutbrott hanteras runt om i världen, eftersom inget land vill ta emot en upprepning av Armero.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.