Vad bör jag veta om Angola?

Angola är en stor nation i Sydafrika, gränsar till Zambia, Demokratiska republiken Kongo, Republiken Kongo och Namibia. Landet är nästan 500,000 square miles (1,3 miljoner kvadratkilometer) i storlek 23. Ranking i världen. Det är ganska glest befolkat, dock med endast omkring 16 miljoner invånare.

Angola har varit bebodd i tusentals år, med lämningar av människor som går tillbaka till stenåldern. Ungefär två tusen år sedan flyttade Bantu människor i Angola, kanske helt ersätta den befintliga befolkningen. Angolas befolkning sedan varit tämligen oförändrade fram till slutet av 15th century. I slutet av 1400-talet den portugisiska nådde Kongofloden i dåvarande kungariket Kongo, och är nu Angola. Den portugisiska började underkuva Angola, och fortsatte i denna kampanj för nästan ett sekel innan de ödelades av en lokal kung som hade övertygas av en portugisisk man att Portugal till slut ville härska över hela hans rike. Detta krig varade i årtionden, tills ett subtilt fred var i början av 17th century. Portugal fortsatte att uttala Angola för de närmaste århundradena, med korta perioder av kamp när de nederländska, franska och brittiska vägrade att erkänna sin kontroll över territoriet.

slavhandeln spelat en central roll i Angolas senare historia, med många kuststäder blomstrar när efterfrågan på slavar ökade i den nya världen. Under många år Angola var den viktigaste källan till slavar för både Brasilien och USA-två av de största köparna av slavar i världen under den tiden. När slaveriet började avskaffas i olika länder, ekonomi Angola drabbats, och en period av snabb utveckling av jordbruket följas. Även efter Portugal förbjudit slaveri och släpa, men det fortsatte att leva i delar av Angola i många år. Redan i början av 20th Century släpa fortfarande ägde rum i viss utsträckning i det avlägsna inre når i landet. Detta slavägarsystemet hand ändrades till ett system med effektiva slaveri, med starkt kontraktsarbetare tvångsarbete spelar en enorm roll i jordbrukssystem Angola tills det avskaffades formellt under 1960-talet.

Under stora delar av Afrika på 1950-talet, folk som kontrollerades av västmakterna förmedlade eller kämpat för sin egen självständighet. Stor utsträckning, avregleringen av dessa västmakternas hjälp i denna övergång av makten. Portugal hade emellertid ingen sådan liberal-stödd regeringar, med både Caetano och Salazar diktaturer vägrar erkänna någon oberoende rörelser. I början av 1961, tre starka oberoende rörelser hade bildats i våldsam opposition mot portugisiska yrke : MPLA, det FNLA och Unita. MPLA var i stort sett marxist, det FNLA kontrollerades främst av stammar, och Unita var en maoistisk organisation. När Portugals regering förändrats drastiskt i mitten av 1970-talet lämnades makten över till en koalition av dessa tre oppositionspartierna, som alla genast började slåss i en enorm inbördeskrig. Olika fraktionerna drog stöd från världens supermakterna, med Sovjetunionen och Kuba uppbackning MPLA, och USA står bakom FNLA och Unita.

Det fruktansvärda inbördeskrig fortsatte i decennier, med mer än en miljon människor dödades direkt av striderna. Det var inte förrän 2002 som en varaktig fred uppnåddes slutligen med de olika revolutionära fraktionerna har förvandlats till legitima politiska partier, och nationen som börjar den långsamma vägen till återhämtning som en demokrati. Angola är nu den snabbast växande ekonomin i hela Afrika, och en av de snabbast växande i världen. Vilket var en gång en farlig, osäker plats för besökare har blivit en turist paradis, och det verkar som om en varaktig stabilitet kan vara en mycket reell möjlighet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.