Vad bör jag veta om Algeriet?

Algeriet är ett stort land i norra Afrika. Det omfattar 920,000 square miles (2. 380. 000 kvadratkilometer), vilket gör det mer än tre gånger så stor som Texas, och den 11: e största nation på jorden. Den gränsar till Libyen, Mali, Mauretanien, Marocko, Niger, Tunisien och Västsahara, och har kust mot Medelhavet.

Folk har bott i området som nu är Algeriet, och den omgivande Maghreb för mer än 200. 000 år. Första civilisationer växte upp mellan 4000 och 8000 år sedan, så småningom bildar en sammanhängande population, vanligtvis kallas kollektiv som berbiska kulturen.

Från omkring 900 f. Kr. Algeriet har invaderats upprepade gånger av olika folk, främst från andra sidan Medelhavet. Först fenicierna kom, handel längs kusten och på sikt upprätta Karthago i närheten Tunisien och olika utposter i Algeriet. Sedan kom romarna, som erövrade berberna mer eller mindre helt med 24 AD. By the 4th århundradet Algeriet hade konverterat till kristendomen.

Med början den 8: e århundradet Algeriet, och den större Maghreb, blev ett strategiskt mål för den växande muslimska världen. Vid utgången av det första decenniet av den 8: e århundradet umayyaderna hade erövrat hela Nordafrika, däribland Algeriet. Under de närmaste århundradena Algeriet konverterade till islam och blev arabiserade dramatiskt. i det 16th århundradet Algeriet kom under kontroll av det ottomanska riket, och blev ett centrum för Medelhavet piratkopiering och kapare. Det var i Algeriet som den ökända piraten Red Beard (f. Barbarossa) så småningom grundades som en regional guvernör. Under denna period både araber och inhemska berber såg deras minskade roller, som turkiska blev det nationella språket och turkar blev förankrade i de flesta maktpositioner. Piratkopiering fortsatte att sprida sig och bli institutionaliserad i Algeriet, liksom sina grannar, i ett förbund som kallas Barbary staterna. Utöver att fånga den rika europeiska handlare, började dessa pirater även fånga kristna som slavar, ett händelseförlopp som till slut ledde det unga USA att inleda två av sina tidigaste krigen mot Barbary Coast.

I början 19th century Algeriet erövrades av fransmännen, som började bosätta och utveckla regionen. Även infrastruktur som utvecklats under fransk kontroll, att majoriteten av de muslimska invånarna i Algeriet, sågs Frankrike som ett hårt kolonialmakt. Motstånd och öppen revolt fortsatte under hela den franska ockupationen, men det började växa kraftigt och utvecklas under 1930-talet. Även om relativt fredliga försök gjordes för en konstitution och mer jämlikhet i mitten av 1940-talet, möttes dessa utan stöd av den franska regeringen.

Av 1954 hade situationen blivit illa nog att statsfolk uppror i stor skala. FNL var huvuddelen av revolt, inleda ett fullskaligt inbördeskrig som varade i åtta år. Under den tiden nästan två miljoner algerier skulle dö, och ytterligare två till tre miljoner flyttades. Självständighet uppnåddes slutligen 1962, efter en av de längsta, blodigaste krig för självständighet i modern historia.

Även om den nya konstitutionen var något demokratiskt, det hade väldigt få kontroller på strömmen för den valda statschef som kunde bilda regering och kunde mer eller mindre definierar politik som han ansåg lämpligt. Två år senare en oblodig kupp störtade en folkvald president och försvarsminister, tog Houari Boumediene makten, upplösning av konstitutionen och befästa sin maktbas. År 1989 en ny författning antogs tillåter flera partier att delta i regeringen, och minska militärens roll i driften av regeringen.

År 1991, efter den överraskande framgången med islamistiska partiet, FIS, tog militären effektivt strömmen igen, stoppa ytterligare val. Sedan dess har det varit en låggradig inbördeskrig i Algeriet kämpade med den islamiska fraktioner mot regeringen. Valen har sedan dess genomförts, 1999 och 2004, men först efter ändringar i konstitutionen lades förbjuda islamiska partier från att delta.

På grund av den instabila politiska situationen i Algeriet, bör besökare iaktta försiktighet. Bombattentat äger rum med relativ frekvens och kriminalitet kan vara ett problem i söder. För dem som vill ta hand kan dock Algeriet erbjuda ett fantastiskt alternativ till närliggande Marocko. Våldet i Algeriet har i stort sett avtagit under de senaste åren, men turismen har ännu inte ikapp, vilket leder till låga priser och brist på folkmassorna i landets många fantastiska attraktioner. Av särskilt intresse är oasen städer, såsom Timimoun, där man kan uppleva en inställning direkt ur en sagobok. Tusentals palmer, vackra arkitektur, och glittrande vyer gör det till en sevärdhet. Arkitekturen i hela landet är en av de mest tilltalande drar, med vackra islamiska arkitekturen på displayen i städer som El-Oued, den så kallade Stan i tusen Domes.

>

Flyg anländer dagligen i Alger från de flesta större europeiska städer och nav i Afrika. Resa landvägen är inte nödvändigtvis den säkraste proposition, och några gränser, såsom de med Marocko är stängda. Det kan göras, dock utan särskild försiktighet bör vidtas för att välja en pålitlig guide.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.