Vad är innebörden av första maj?

May Day är en viktig helgdag i hela världen, för människor från kommunister till hedningarna och alla däremellan. Beroende på sammanhanget, har första maj olika betydelse för olika individer, men det är oftast en dag av firande. Många av dessa festligheter bli ganska vild i vissa delar av världen, som många kanske Day festivaler involvera dricka, dansa, bål, och andra allmänna ont. Betydelsen av semestern har också förändrats under århundradena, med uppkomsten av kristendomen och försök att undertrycka hedniska religioner. Som en hednisk semester, är första maj ganska gammal. Även känd som Beltane utsågs maj som en semester för att främja och fira fertilitet. Det var också ett tillfälle att fira slutet på det kalla vintermånaderna, som den första dagen i maj var också i början av sommaren. Maj firandet, däribland stora eldar som människor brändes utbud av blommor och mat, och boskap drevs traditionellt mellan bränderna så att de skulle välsignas med fruktsamhet. Många människor gjorde detsamma. Maj firandet ingår också dansa runt maj Pole, en dans som traditionellt utförts av unga kvinnor bedecked med blommor och band. med uppkomsten av kristendomen, försökte kyrkan att undertrycka maj, och förvandla det till ett mer förnäm semester. I den romersk-katolska kyrkan, är maj Marias Månad, ett tillfälle att prisa Jesu mor. Kristna distribuera Mary korgar, gåvor av mat och blommor, till grannar under maj månad. År 1955 var det även utsetts till högtiden St Joseph arbetstagaren.

Bland arbetaraktivister, är första maj en mycket viktig semester. 1887 utsågs den Internationella Worker's Day, till minne av massa arbete protester och oroligheter i Chicago 1886 kallas Haymarket Riots. Dessa demonstrationer, tillsammans med andra, ledde till institutionen för åtta timmars arbetsdag, en enorm seger för arbetare i USA. Kommunister och socialister i hela världen fira första maj med marscher, tal och festivaler.

I vissa västerländska nationer, såsom Förenta staterna, har första maj utsetts som "Loyalty Day," att ta avstånd från det kommunistiska festivaler. Medborgarna uppmuntras att visa sin kärlek till sitt land på första maj, och för att fira Labor vid olika tillfällen. Dock kvarstår tradition de anställdas protester på första maj, och första maj är ofta märkta med stora demonstrationer i många amerikanska städer.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.