Vad är historia Madagaskar?

Madagaskar, en ö-nation utanför sydöstra kust i Afrika, är den fjärde största ön i världen, cirka 40% större än den amerikanska delstaten Kalifornien. På grund av sitt stora antal endemiska växt-och djurarter, inklusive alla 93 arter av lemur och sex arter av boabab träd, är Madagaskar ibland kallas "den åttonde kontinenten. " Dess nuvarande befolkning är över 20 miljoner.

Madagaskars historia börjar mellan 200 och 500 e. Kr. , då sjömän utriggade kanoter kom hela vägen från Sydostasien, troligen från Borneo och södra Sulawesi. Detta är ett stort avstånd, liknande det mellan Jerusalem och Beijing. Ungefär samtidigt, Mikea och Bantu bosättare från Afrika passerade Moçambique sundet från Afrika till Madagaskar. Den skriftliga Madagaskars historia börjar omkring 700 f Kr, då arabiska sjöfart köpmän etablerade handelsstationer på nordöstra Madagaskars kust. Vid den tiden var ön fortfarande bebodda av 10 fot (3 m) lång Elefantfåglar och jätte lemurer. Utseende och stora ägg av Elefantfåglar bidrog troligen till Rocs i Legends of Sinbad The Sailor, del av Arabian Nights sammanställning. Dessa sjömän förde ägg av Elefantfåglar till Bagdad för att bevisa dess existens.

Ungefär samtidigt araberna anlände och under århundradena efter, de infödda hövdingadömen på ön började stiga i förgrunden, med några hövdingadömen småningom kom att kontrollera stora områden. Ur ett europeiskt perspektiv, började historien om Madagaskar i 1500, när portugisiska sjöman Diogo Dias siktade ön efter att hans skepp kom bort från en flotta på väg till Indien. Han kallade ön St Lawrence, ett passande namn som aldrig fastnat.

1666 införde franska sig i Madagaskars historia när Francois Caron, generaldirektören för den franska Ostindiska kompaniet, anlände på ön. Han försökte upprätta en koloni där, men misslyckades, istället kolonisera den närliggande Mauritus öarna och Reunion Island. Den franska skulle spela en roll i historien om Madagaskar de närmaste århundradena. på 1790-talet, de infödda härskare ön lyckats etablera hegemoni. År 1817 avskaffades slaveriet ön, som varit viktig för ekonomin, och erhöll förmåner från Storbritannien i utbyte, vilket var lika bra som den brittiska flottan dominerade Indiska oceanen. Under det kommande århundradet hade Storbritannien betydande inflytande över Madagaskar, och omvandlas mycket av de härskande klasserna att kristendomen.

1883 invaderade franska Madagaskar, med början den första Franco-Hova kriget, som fortsatte med en rad fientligheterna fram till 1896, då Frankrike störtade dom Merina kungariket och gjorde Madagaskar en fransk koloni. Den kungliga familjen, vars dynasti hade regerat i 103 år, skickades till exil i Algeriet. Den franska styrde Madagaskar som en koloni i 64 år. 1947 ledde ett folkligt uppror till 90. 000 dödsfall, men den franska fortfarande höll på. Det var inte förrän 1956 som den franska började avsäga Madagaskar tillbaka till ursprungsbefolkningen, och ön blev en självständig nation inom den franskspråkiga gemenskapen 1960. Idag är Madagaskar en representativ demokratisk republik. Ön talar språken i Madagaskar och franska.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.