Vad är Rastafari rörelsen?

Rastafari rörelsen är egentligen en monoteistisk religion som grundades i Västindien. Det bygger på idéer Marcus Garvey som förespråkar en återgång till Afrika av alla svarta människor och inrättandet av ett land som styrs uteslutande av svarta. Rastafarians identifiera sig med israeliterna, eller utvalda folket, i Gamla testamentet. Etiopien anses det förlovade landet, och alla andra länder utanför Afrika kallas Babylon, en plats i exil. De följer ett antal av de bibliska gammaltestamentliga lagar, interdicting fläsk, skaldjur, mjölk, kaffe och salt. En del av deras åsikter avviker kraftigt från andra religiösa sedvänjor, t. ex. användning av marijuana och cannabis som ett religiöst sakrament.

Principerna i Rastafari rörelsen är en Sammanflätningen abrahamitiska bibliska traditionen och en rad Black Power filosofier, särskilt sådana som finns i svart separatism, svart nationalism, och Pan-Africanism. Det såg också tillbaka till Maroons och 19th century religiös rörelse Bedwardism för inspiration. Dessa olika källor konsoliderades i Rastafari rörelsen när Haile Selassie's besteg etiopiska kejserliga tronen 1930. Anhängare av Rastafari rörelsen förstått att detta är uppfyllelsen av en profetia som utfärdades 1927 av Marcus Mosiah Garvey, vars idéer anses en formande inverkan på Rastafari rörelsen.

År 1927 hade Garvey prophesised, "Look till Afrika, för det finns en konung ska krönas. " Med Selassie den etiopiska tronen, förstod Rastafarians profetian hade kommit till stånd. Selassie, den Rastafarians tror var den andra inkarnationen av guden Jah, som kom till jorden en andra gång efter det att lära sin första tid manifestation, Jesus Kristus, var fördärvade av ondska i Babylon. Trots sin död 1975, många Rastafarians tror att Selassie fortfarande lever och en dag kommer att återvända för att hans anhängare till Zion.

Idag har Rastafari rörelsen ungefär en miljoner anhängare världen över. På 1970-talet rörelsen fann nya anhängare bland fansen av Reggae musik, särskilt de popstjärnan Bob Marley. Det betraktas som en mer liberal, löst strukturerade religion än andra i den abrahamitiska traditionen, och en del anhängare hävdar att det är mer en livsstil än en religion, vilket framgår av rörelsen hitta anhängare bland nationer är så mångskiftande som Japan, Ryssland och inhemska Nya Zeeland, den maoris. Men gemensamt för alla dessa grupper Rastafari är användningen av cannabis, att bära dreadlocks, och färgerna rött, grönt och guld.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.