Vad är Leshan Giant Buddha?

Leshan Giant Buddha är en enorm staty av Buddha i Kina. Det är en Unescos världsarv, och har varit sedan 1996. Den Leshan Giant Buddha är den största Buddha-statyn i världen, på drygt 230 fot (70 m) lång.

Den Leshan Giant Buddha ligger i Sichuanprovinsen i Kina. Det ligger med utsikt över tre floder kommer samman: den Qingyi, den Dadu, och Min. Storleken på Buddha är verkligen imponerande, med ännu fingrarna når över 10 fot (3 meter) långa vardera.

Den Leshan Giant Buddha skildrar Maitreya Buddha i sittande ställning. Maitreya Buddha är en framtida Buddha som sägs komma till jorden för att lära ut rena Dharma, slutföra uppgiften inletts av historiska Sakyamuni Buddha som de flesta förknippar med buddhismen.

Byggandet av Leshan Giant Buddha inleddes i början av-8th talet av en munk vid namn Hai Tong. De tre floder som rinner tillsammans blir för farliga förhållanden för lokalbefolkningen som använde floderna för handel och fiske, och många människor dog regelbundet. Dessa dödsfall tillskrivs en flod anda som agerade upp och Hai Tong trodde att närvaron av en väktare skulle hålla floden andan i schack och skydda lokalbefolkningen.

Hai Tong tillbringat tjugo år att samla in de pengar som behövs för att inleda sin enorma projekt. När han äntligen hade pengar, kom folk från den lokala regeringen att försöka få det ifrån honom. Att visa dem hur ägnade han var på sin sak, är det sagt att han stickas ut sitt eget öga och erbjöd den till dem, som uppger att de kunde få hans ögon, men han skulle aldrig del av de pengar som behövs för projektet. Tjänstemännen lämnade Hai Tong i fred efter det.

För resten av sitt liv Hai Tong övervakade bortser från den massiva Leshan Giant Buddha, dör när det var drygt halvvägs färdig. Hans elever fortsatte sitt arbete, och efter nästan ett århundrade av Leshan Giant Buddha var klar. Den Leshan Giant Buddha var utrustad med ett antal funktioner för att skydda den från regn och erosion, inklusive listigt gömda rännor. Ändå under århundraden statyn började förnedra, tills det renoverades av den kinesiska regeringen på 1960-talet. Sedan Buddha har strukturellt varit i gott skick, även om föroreningar från närliggande kolkraftverk och fabriker har svärtade stora swaths av det.

Den Leshan Giant Buddha står inför den heliga Emeishan, och är del av samma världsarv. Emeishan är en av fyra heliga berg i Kina till buddhister, och berget är beströdd med buddhistiska kloster, och bebos av oerhört tama apor. Det finns stentrappor gå till toppen av Emeishan, som många pilgrimer färdas dagligen, och buss eller linbana kan ta dig mest av vägen till toppen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.