Vad är Gobustan State Reserve?

Gobustan State Reserve är en enorm reserv i Azerbajdzjan. Det är en Unescos världsarv, och har varit sedan 2007. Det är listad som ett världsarv som Gobustan Rock Art Cultural Landscape. Den Gobustan State Reserve är känd för sin enorma samling av klippmålningar.

Reservatet innehåller mer än 600. 000 olika målningar, går så långt tillbaka som till 20. 000 år till så sent som 5000 år sedan. Målningarna i Gobustan State Reserve skildra ett brett spektrum av figurer och scener, inklusive olika jakt scener, scener krig, handel scener och enskilda djur och människor. Den Gobustan State Reserve omfattar mer än 1300 hektar (530 hektar), och omfattar många olika platser. Den klippmålningar i Gobustan State Reserve upptäcktes först någon gång på 1930-talet. På 1940-talet en massiv katalogisering av målningarna var på gång, och ett antal arkeologer denna sajt sitt livsverk, så småningom katalogisering majoriteten av de otaliga hällristningar och målningar i området. The hällristningar vid Gobustan State Reserve har flera likheter med andra sten målningar hela världen, och några personer har använt detta för att ytterligare en teori att folk Gobustan reste norrut till Skandinavien. För att ytterligare detta påstående, folk pekar på ett antal målningar som skildrar vad som förefaller vara Viking långa båtar, som användes troligen att segla sundet mellan Kaspiska havet och Svarta havet. Thor Heyerdahl är den mest högljudda förespråkare för denna teori, ansåg att människor från Gobustan flyttat någon gång runt 100AD och överfört sina färdigheter båtbyggeri till vikingarna. Den Gobustan State Reserve också innehåller sevärdheter än den paleolitiska Rock målningar. Mest anmärkningsvärda bland dessa är leran vulkaner. Finding leran vulkanerna är förmodligen en av de svåraste saker att göra i reserven, och det rekommenderas starkt att besökarna anlita en lokal guide för att komma till dem. Leran vulkaner ständigt rapa ut varm lera att andas och glider runt, och de som inte har något emot att få helt smutsig kommer att njuta av dem enormt. Leran är känd för sina läkande egenskaper, och vissa människor reser till Gobustan State Reserve främst att bada i leran. Den Gobustan State Reserve är också hem för ett antal så kallade Singing Stones, de flesta särskilt Gaval Dash. Dessa stenar skapa musikaliska toner vid beröring, och kan i huvudsak spelas för att skapa en oförglömlig musik.

Lägg också märke till i den Gobustan State Reserve är ett närliggande berg som är platsen för den östligaste romerska inskriften. Detta verkar vara "klotter" kvar från 12 Legion of the Roman Empire, reser i området kring 75AD och firar östra udde i det romerska riket.

Platsen är cirka 40 miles (65km) från Baku, och vissa av vägarna är ganska grov. De flesta människor kör till området och sedan hyra en guide för att ta dem till reserven, visa dem intressanta och förklara vad de olika målningar är av. Det finns ett antal fält guider till Gobustan State Reserve paleolitiska målningar, och dessa kan fungera som praktiska hänvisningar till datera olika kluster, och att hitta några av de mer isolerade och imponerande målningar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.